Witajcie! Mam rewelacyjny przepis na kruche babeczki toffi. Wszyscy je zachwalają, a sama je po prostu uwielbiam. Wcale nie są za słodkie, bardzo lubią je dzieci. Pozdrawiam! :)
Składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, 10 dag cukru, jajo, cukier wanilinowy, łyżeczka proszku do pieczenia, masa krówkowa, marmolada różana
Przygotowanie:
1. Do maki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy pokrojoną margarynę, cukier wanilinowy i jajko.
2. Zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy na ok. 1 h do lodówki.
3. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm. Wycinamy kółka np. szklanką i wylepiamy foremki. Możemy je wcześniej delikatnie wysmarować margaryną.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, tak aby babeczki miały złoty kolor.
5. Wypełniamy wklęśnięty środek babeczki marmoladą i nakładamy masę krówkową.
6. Babeczki najlepiej smakują następnego dnia, gdy trochę zesztywnieją.
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Szybki i prosty placek ze śliwkami
Sylwia prezentuje jak przygotować pyszne ciasto ze śliwkami dla całej rodziny.
Wasza Kuchnia: Bezowo – owocowy deser
Karolina proponuje nam przepis na deser, który jej zdaniem każdemu zasmakuje!