Witam! Zauważyłam, że na stronie Papilot.pl bardzo popularne stały się przepisy czytelniczek. To naprawdę świetny pomysł. Przyznam, że kilka z nich wypróbowałam i okazały się naprawdę pyszne! Dzisiaj również i ja zdecydowałam się oddać do wiadomości publicznej mój pomysł na "Imprezową Sałatkę". Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy. Wychodzi jej naprawdę dużo, robi się ją piorunem i jest obłędna! Słyszałam nawet, że wśród znajomych o mojej sałatce krążą legendy i nikt już nie wyobraża sobie bez niej imprezy. Polecam wszystkim i życzę smacznego !
Imprezowa Sałatka :
- makaron lubella kokardki (całe opakowanie) ugotować al'dente.
- szpinak mrożony rozdrobniony w tzw. "kafelku"
- 3 lub 4 ząbki czosnku (rozgnieść, lub bardzo drobno posiekać)
- śmietana 18 % ( 2 łyżki do szpinaku + 3 łyżki do sałatki )
- majonez (duża łyżka )
- musztarda ( 1 łyżeczka )
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej (przepłukać wodą w sitku razem z kukurydzą)
- szynka gotowana (3 plastry o grubości ok. 0,5 cm pokroić w cienkie słupki lub kostkę)
- ser żółty gouda średnia kostka lub kilka plasterków (pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce)
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszona bazylia, ziarenka smaku (vegeta, albo inny kucharek :) ), suszone oregano, papryka słodka w proszku, natka pietruszki i koperek(najlepiej takie zamrożone jeśli masz, jak nie to suszone lub świeże)
- sos: 3 łyżki śmietany + 1 duża łyżka majonezu +1 łyżeczka musztardy + szczypta soli i pieprzu
* ugotuj makaron i ugotowany zahartuj zimną wodą
* najważniejszy jest dobrze doprawiony szpinak, zatem:
- szpinak po wcześniejszym porządnym waleniu nim o stół w opakowaniu, tak aby rozpadł się na kawałki, wrzucamy do małego rondelka (oczywiście już bez opakowania :) i dodajemy 3/4 szklanki wody.
- do rozmrożonego i chwile podgotowanego szpinaku dodajemy czosnek i wszystkie wymienione przyprawy w ilości "większa szczypta" ;)
- czekasz do momentu aż woda ze szpinaku odparuje, następnie już po ugotowaniu i wyłączeniu gazu dodaj 2 łyżki śmietany i szybko mieszaj bo się zważy i będziesz musiała pójść do sklepu po drugi szpinak :)
* przygotuj sobie naprawdę dużą miskę, bo w takiej "akurat" ciężko wszystko wymieszać.
* wrzuć do miski pokrojoną szynkę, ser, kukurydzę, fasolę, makaron i wymieszaj ze śmietaną, musztardą i majonezem, dopraw solą i pieprzem.
* po ostygnięciu szpinaku dodaj go do całej reszty i ponownie dobrze wymieszaj.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie, Justyna
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Wasza Kuchnia: Bezowo – owocowy deser
Karolina proponuje nam przepis na deser, który jej zdaniem każdemu zasmakuje!
Wasza Kuchnia: Amerykańskie naleśniki Katii
Amerykańskie naleśniki z przepisu Katii to doskonały sposób na poprawienie sobie humoru.