Wasza Kuchnia: Wyślij przepis i wygraj kulinarne gadżety!

Justyna radzi, jak szybko przygotować sałatkę, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście.
Wasza Kuchnia: Wyślij przepis i wygraj kulinarne gadżety!
31.10.2010

Witam! Zauważyłam, że na stronie Papilot.pl bardzo popularne stały się przepisy czytelniczek. To naprawdę świetny pomysł. Przyznam, że kilka z nich wypróbowałam i okazały się naprawdę pyszne! Dzisiaj również i ja zdecydowałam się oddać do wiadomości publicznej mój pomysł na "Imprezową Sałatkę". Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy. Wychodzi jej naprawdę dużo, robi się ją piorunem i jest obłędna! Słyszałam nawet, że wśród znajomych o mojej sałatce krążą legendy i nikt już nie wyobraża sobie bez niej imprezy. Polecam wszystkim i życzę smacznego ! 

Imprezowa Sałatka : 

- makaron lubella kokardki (całe opakowanie) ugotować al'dente.

- szpinak mrożony rozdrobniony w tzw. "kafelku"

- 3 lub 4 ząbki czosnku (rozgnieść, lub bardzo drobno posiekać)

- śmietana 18 % ( 2 łyżki do szpinaku + 3 łyżki do sałatki )

- majonez (duża łyżka )

- musztarda ( 1 łyżeczka )

- 1 puszka kukurydzy

- 1 puszka fasoli czerwonej (przepłukać wodą w sitku razem z kukurydzą)

 - szynka gotowana (3 plastry o grubości ok. 0,5 cm pokroić w cienkie słupki lub kostkę)

- ser żółty gouda średnia kostka lub kilka plasterków (pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce)

- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszona bazylia, ziarenka smaku (vegeta, albo inny kucharek :) ), suszone oregano, papryka słodka w proszku, natka pietruszki  i koperek(najlepiej takie zamrożone jeśli masz, jak nie to suszone lub świeże)

- sos: 3 łyżki śmietany + 1 duża łyżka majonezu +1 łyżeczka musztardy + szczypta soli i pieprzu  

* ugotuj makaron i ugotowany zahartuj zimną wodą

* najważniejszy jest dobrze doprawiony szpinak, zatem:

- szpinak  po wcześniejszym porządnym waleniu nim o stół w opakowaniu,  tak aby rozpadł się na kawałki, wrzucamy do małego rondelka (oczywiście już bez opakowania :) i dodajemy 3/4 szklanki wody.

- do rozmrożonego i chwile podgotowanego szpinaku dodajemy czosnek i wszystkie wymienione przyprawy w ilości "większa szczypta" ;)

- czekasz do momentu aż woda ze szpinaku odparuje, następnie już po ugotowaniu i wyłączeniu gazu dodaj 2 łyżki śmietany i szybko mieszaj bo się zważy i będziesz musiała pójść do sklepu po drugi szpinak :)

* przygotuj sobie naprawdę dużą miskę, bo w takiej "akurat" ciężko wszystko wymieszać.

* wrzuć do miski pokrojoną szynkę, ser, kukurydzę, fasolę, makaron i wymieszaj ze śmietaną, musztardą i majonezem, dopraw solą i pieprzem.

* po ostygnięciu szpinaku dodaj go do całej reszty i ponownie dobrze wymieszaj. 

Smacznego! 

Pozdrawiam serdecznie, Justyna

nie umiem gotować

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Bezowo – owocowy deser

Karolina proponuje nam przepis na deser, który jej zdaniem każdemu zasmakuje!

Wasza Kuchnia: Amerykańskie naleśniki Katii

Amerykańskie naleśniki z przepisu Katii to doskonały sposób na poprawienie sobie humoru.

Komentarze (18)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 09.08.2011 17:29
Super stronka i jeszcze lepsze przepisy! Dziękuję! W zamian chciałabym zaprosić do zapoznania się z moimi przepisami - www.brazylijskie.com.pl nie ma ich wiele bo dopiero zaczęłam, ale mam nadzieję, że się spodoba pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.11.2010 22:17
Uwielbiam szpinak i makaron!!:D Nie przepadam za fasolą... Ale mimo to sałatka sie pysznie zapowiada!!(MNIAM)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.11.2010 19:01
Bardzo pysznie wygląda i smakuje, ale ja wyeliminowałam fasolę, bo jej nie lubię, za to dodałam więcej kukurydzy i trochę groszku :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.11.2010 08:13
jadłam podobną ale tamta duzo lepiej wygladała a ta mnie zbiera na wymioty...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.10.2010 20:14
koniecznie muszę zrobić tą sałatkę, kiedyś podobną kupiłam w jakiejś garmażerce i była pyszna, miło że mi o niej przypomniałaś :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo