Wasza Kuchnia: Bezowo - owocowy deser

Karolina proponuje nam przepis na deser, który jej zdaniem każdemu zasmakuje!
Wasza Kuchnia: Bezowo - owocowy deser
24.10.2010

Witam, mam na imię Karolina, uwielbiam piec i przygotowywać desery. Przedstawiam jeden z moich ulubionych, prostych przepisów. 

Potrzebne składniki: 4 białka jaj, ok.40 dag cukru, śmietanka 30% do deserów 500ml, Mix - tzw. zagęstnik do śmietany, 2 opakowania dowolnych owoców (ja użyłam mrożonych truskawek)

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w misce. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, do uzyskania gęstej sztywnej masy bezowej.

2. Tak przygotowaną masę nakładamy na blaszce wyłożonej papierem. Ja nakładam zwykłą łyżka, ale przy pomocy sprzętu do dekoracji tortów, można zrobić ciekawe figurki bezowe. Wkładamy do piekarnika na ok. 50-70 min. na 100 stopni.

3. Schłodzoną śmietankę ubijamy w misce, kiedy zesztywnieje dodajemy mix'y. Przygotowaną bitą śmietanę chowamy do lodówki.4. Owoce rozmrażam i miksuje w wysokim naczyniu blenderem.

5. Gotową beze, kruszę na mniejsze kawałeczki do salaterki, dodaje dużą łyżkę bitej śmietany i polewam truskawkami. 

Gotowe!

Deser jest łatwy w przygotowaniu i pyszny.

Polecam!

książki dla kobiet

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Amerykańskie naleśniki Katii

Amerykańskie naleśniki z przepisu Katii to doskonały sposób na poprawienie sobie humoru.

Wasza Kuchnia: Truskawkowy tort Olgi

Idealny na specjalne okazje – urodziny i przyjęcia. Olga tłumaczy, jak go szybko wykonać.

Komentarze (5)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 26.10.2010 18:20
napewno od niego nie schudniesz;d
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.10.2010 14:44
wg słownika jęz. polskiego: zasmakować 1. «polubić coś robić» 2. «spodobać się komuś» 3. «o potrawie: przypaść komuś do smaku» 4. «poznać coś lub doświadczyć czegoś» chciałaś zabłysnąć swoją "inteligencją" czy przyczepić się czegoś, ale nie wyszło ci...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.10.2010 14:42
wg słownika jęz. polskiego: * zasmakować 1. «polubić coś robić» 2. «spodobać się komuś» 3. «o potrawie: przypaść komuś do smaku» 4. «poznać coś lub doświadczyć czegoś» nie wiem czy chciałaś zabłysnąć swoja "inteligencja" czy najzwyczajniej czegoś się przyczepić... jakby nie było nie wyszło ci...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.10.2010 08:53
ten deser nazywa się "bałagan w Eton" i był kiedyś w programie Nigelli Lawson, chcialam go nawet zrobić ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.10.2010 02:02
Uwielbiam podobny deser, tylko zamiast zmiksowanych truskawek są to mrożone maliny w calosci, na dodatek przekladane, tzn. raz bita smietana, raz maliny, raz bezy. Pychotka!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo