Wasza Kuchnia: Spaghetti po florencku

Ania pokazuje, jak w łatwy sposób przygotować pyszne spaghetti w nowoczesnym wydaniu.
Wasza Kuchnia: Spaghetti po florencku
10.10.2010

Witam,

Mam na imię Ania i chciałabym zaprezentować przepis na moją ulubioną potrawę - Spaghetti po florencku. Nie przepadam za gotowaniem i potrafię przypalić wszystko co się da, jednak ta potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawsze wychodzi:) Na zdjęciach są pokazane podwójne proporcje (dla całej rodziny), tu zamieszczam jednak przepis na 2 osoby. Czas przygotowania to około 30 min.

Mam nadzieję że Wam także zasmakuje ta potrawa.:)

Przepis:

Składniki: mrożony szpinak - 100g; paghetti -200g; mięso mielone 200g; sól - 1 szczypta; mała cebula - 1 szt.; ząbek czosnku - 1szt.; olej - 1 łyżka; śmietana kremówka - 100ml; pieprz - 1 szczypta; Fix bolognese - 1 sztuka; żółty ser - wedle uznania do posypania; przyprawy: majeranek, bazylia, oregano

Opis:

1. Rozmroź szpinak w garnku lub mikrofalówce.

2. Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem oleju (makaron dzięki temu nie skleja się). Zahartuj zimną wodą w durszlaku.

3. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobniutko pokrój. Podduś cebulę z czosnkiem na gorącym oleju na dużej patelni. Dodaj szpinak i 50ml śmietany, całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, oregano. (W zależności od upodobań. Szpinak jest dość mdły, lecz po dodaniu przypraw smakuje pysznie). Zdejmij warzywa z patelni i wymieszaj ze spaghetti. Odstaw w ciepłe miejsce.

4. Podsmaż mięso mielone na oleju przez około 8min. Następnie wlej 1/4 l (250ml) zimnej wody i resztę śmietany zmieszanej z  zawartością torebki Fix. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez parę minut, ciągle mieszając.

5. Wyłóż spaghetti na talerz, następnie sos z mięsem i można posypać żółtym serem (i wstawić na chwilę do mikrofalówki aby rozpuścić ser). i... Voila!

Smacznego,

Anna

spaghetti z krewetkami

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę

Kamis – zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza kuchnia: Naleśniki z zpieczarkami na szybko

Ania prezentuje jak krok po kroku zrobić pyszne naleśniki z farszem. To jej ulubiony przepis na obiad!

Wasza Kuchnia: Błyskawiczna karpatka

Jak szybko wyczarować deser dla całej rodziny? Renata zdradza swój niezawodny sposób!

Polecane wideo

Komentarze (35)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2011 11:54
241wVr hjiqlhdauscg
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.07.2011 12:39
aFVckK ensiddrhljde
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.07.2011 00:16
Gee wlilekirs, that’s such a great post!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.12.2010 18:32
Makaron spaghetti to jedyny rodzaj makaronu którego się nie hartuje!!!. Po ugotowaniu odcedza się wodę i wtedy wlewa oliwę i miesza makaron. Sam przepis wypróbuję, choć przyprawy do szpinaku zazwyczaj stosuję inne.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.12.2010 20:35
DLaczego papilot do tego czasu nie przesłał książki i fit up'ów???
odpowiedz

Polecane dla Ciebie