Wasza Kuchnia: Faszerowany kurczak z przepisu Asi

Asia od najmłodszych lat interesuje się gotowaniem. Z nami postanowiła podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na kurczaka...
Wasza Kuchnia: Faszerowany kurczak z przepisu Asi
11.07.2010

Witam, nazywam się Asia i mam 17 lat. Pierwsze kroki w kuchni stawiałam już jako mała dziewczynka, gdy towarzyszyłam babci, piekącej pyszne ciasta. Z czasem coraz bardziej zagłębiałam się w kulinarne tajniki. Dziś uwielbiam eksperymentować, tworząc nowe, ciekawe dania. Oto mój przepis na pysznego faszerowanego kurczaka. Gotowanie to nic trudnego, a sprawia wielka frajdę! ;) Życzę smacznego, Asia.

 

Składniki: 2 piersi z kurczaka (podwójne), 30 dag pieczarek, 2 pory, cebula, masło (ok. pół kostki), śmietana 18% (mała), koperek (opcjonalnie), szklanka bulionu warzywnego

1. Warzywa umyć, cebulę obrać ze skórki, od pora odciąć zielone (twarde) liście.

2. Pozostałe części pora przeciąć na pół i pokroić w paseczki (półtalarki), pieczarki pokroić na cztery, a potem w cieniutkie paseczki, cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i również drobno posiekać garść pietruszki.

3. Na patelni rozgrzać 3 żyłki masła, a potem wrzucić pieczarki i pora. Całość dusić około 5-7 minut, można delikatnie podlać 1/3 bulionu i poczekać aż odparuje.

4. Filety z kurczaka należy oczyścić i rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie doprawić (sól, pieprz).

5. Na środek rozbitych filetów nakładamy łyżką farsz, który nieco ostygł i zawijamy całe mięso w roladę, spinając je kilkoma wykałaczkami.

kurczak faszerowany

6.  Gotowe ‘kotleciki’ smażymy około 8 minut na patelni, przewracając co jakiś czas, by równomiernie się usmażyły.

7.  Przygotowanie sosu : na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, gdy się nieco zeszkli wlewamy resztę bulionu i czekamy aż połowa odparuję. Następnie dodajemy pół śmietany z łyżka mąki, całość trzymamy na ogniu jeszcze minutę.

kurczak faszerowany

Kotleciki najlepiej pokroić na plasterki (grubości ok. 2cm) i podawać z kopczykiem z ryżu i pomidorkami koktajlowymi, przeciętna pół i polanymi lekkim sosem...

Sos: 4 łyżki majonezu, 3 łyżki kefiru + przyprawy wedle uznania.

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”. 

Polecane wideo

Komentarze (13)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.01.2011 14:04
Pychotka;-)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.08.2010 10:36
Pychota.... wygląda apetycznie. Muszę wypróbować. Asiu- zamieszczaj więcej "swojej kuchni" :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.07.2010 12:59
mniam :D!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.07.2010 15:49
Wspaniale wygląda i napewno tak smakuje,widzę że rośnie nam kolejna Nigella!!!Tak trzymaj!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.07.2010 20:19
wygląda zachęcająco :D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie