Witam, nazywam się Aleksandra, mam 17 lat i interesuję się kuchnią, zwłaszcza uwielbiam piec ciasta czy inne słodkości :) Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo pyszne ciasto-Cappuccino, który dostałam od mojej cioci. Ciasto jest trochę drogie, ale uważam, że warto jest je przygotować, a zwłaszcza na jakąś okazję ;)
Składniki na biszkopt:
4 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jaja ubić z cukrem do białości, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajowo-cukrowej i delikatnie wymieszać. Przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec 20-30 min, na złoty kolor.
Składniki na masę:
1 jajo, 5 żółtek, 3 serki homogenizowane waniliowe, 2 łyżki żelatyny, 1 kostka margaryny, 2 szkl. mleka w proszku, 3/4 szkl. cukru
Pozostałe składniki:
3 łyżki kawy naturalnej, 2 paczki okrągłych biszkoptów(twardych, miękkie się rozmoknął)
Przygotowanie masy:
Kawę zaparzyć w 1,5 szkl. wody-wystudzić. Jaja ubić z cukrem do białości, margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać porcjami ubite jaja. Następnie dodać serki, mleko w proszku(stale ucierając). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody(nie gorącą! bo masa się zważy).
Koniec:
Biszkopt lekko nasączamy kawą, smarujemy połową porcji masy, wykładamy nasączone biszkopty, następnie masę i kolejna porcją nasączonych biszkoptów. Dekorujemy polewą :) Ciasto najlepiej, aby postało przez noc, ponieważ masa musi się dobrze związać.
Smacznego! ;)
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Śniadaniowe rogaliki Karoliny