Wasza Kuchnia: Śniadaniowe rogaliki Karoliny

Coś na smaczny początek dnia! Pyszne rogaliki z nutellą i konfiturą dla wszystkich łasuchów!
Wasza Kuchnia: Śniadaniowe rogaliki Karoliny
23.05.2010

Przepis na kruche, delikatne, drożdżowe rogaliki. Pięknie rosną w piekarniku, nie wymagają dużo czasu. Polecam każdemu, kto ma ochotę na chwilę zapomnienia z kubkiem gorącego mleka i odrobiną słodyczy : )   

 

Składniki: 

4 szklanki mąki pszennej 

kostka margaryny 

1/3 kostki drożdży 

cukier wanilinowy 

ekstrakt z wanilii (kilka kropel) 

śmietana ukwaszona 200 g 

powidła lub nutella 

1 żółtko 

sezam  drożdżowe rogaliki. Pięknie rosną w piekarniku, nie wymagają dużo czasu. Polecam każdemu, kto ma ochotę na chwilę zapomnienia z kubkiem gorącego mleka i odrobiną słodyczy : )   

 

Składniki: 

4 szklanki mąki pszennej 

kostka margaryny 

1/3 kostki drożdży 

cukier wanilinowy 

ekstrakt z wanilii (kilka kropel) 

śmietana ukwaszona 200 g 

powidła lub nutella 

1 żółtko 

sezam  drożdżowe rogaliki. Pięknie rosną w piekarniku, nie wymagają dużo czasu. Polecam każdemu, kto ma ochotę na chwilę zapomnienia z kubkiem gorącego mleka i odrobiną słodyczy : )   

 

Składniki: 

4 szklanki mąki pszennej 

kostka margaryny 

1/3 kostki drożdży 

cukier wanilinowy 

ekstrakt z wanilii (kilka kropel) 

śmietana ukwaszona 200 g 

powidła lub nutella 

1 żółtko 

sezam  drożdżowe rogaliki. Pięknie rosną w piekarniku, nie wymagają dużo czasu. Polecam każdemu, kto ma ochotę na chwilę zapomnienia z kubkiem gorącego mleka i odrobiną słodyczy : )   

 

Składniki: 

4 szklanki mąki pszennej 

kostka margaryny 

1/3 kostki drożdży 

cukier wanilinowy 

ekstrakt z wanilii (kilka kropel) 

śmietana ukwaszona 200 g 

powidła lub nutella 

1 żółtko 

sezam 

kuchnia i diety
>

Sposób przygotowania: 

1. Drożdże rozpuścić w śmietanie. Przesiać mąkę na stolnicę i wlać rozpuszczone drożdże. Dodać margarynę oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, starając się uformować koło (można posłużyć się talerzem) i podzielić na 8 równych części. Na każdą z nich nałożyć łyżeczkę powideł lub nutelli. Zawinąć od szerszego do węższego końca.(zdjęcie 1)   

2. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem. (zdjęcie 2)  Piec w 175 stopniach 15-20 minut.   

SMACZNEGO! 

Przepis na ok. 50 małych rogalików. 

Wartość energetyczna jednego z nutellą to 120 kcal, natomiast z  powidłami ok. 95 kcal.   

Karolina

prosty deser
>

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Galaretkowy tulipan

Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim 

Polecane wideo

Komentarze (22)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 01.11.2010 19:33
dziękuję :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.06.2010 17:49
przepyszne! i jakie łatwe.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.06.2010 10:30
Nie ma tylko nic o grubości ciasta.. Więc jak za mało się rozwałkuje to wychodzą surowawe ;]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.05.2010 18:12
zrobiłam - pychotka ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.05.2010 18:26
ŚWIETNY PRZEPIS!!!! POLECAM KAŻDEMU KTO LUBI SŁODKOŚCI. ja użyłam z jagodowym dżemem i truskawkowym! genialnie ! wyglądają jakby przyszły do domu na stół prosto z piekarni KRÓL! ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie