Wasza Kuchnia: Zapiekanka warzywno-makaronowa

Prosty i szybki przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Przetestuj go jeszcze dzisiaj - palce lizać!
Wasza Kuchnia: Zapiekanka warzywno-makaronowa
02.05.2010
>

Porcja dla 4 osób:

Składniki:

-1 por

-2 marchewki

-1 papryka żółta 

-2 łyżi masła (do podsmażenia pora)

-1 łyżka masła (do sosu)

-400g śmietany

-60-70g sera grana padano (lub innego włoskiego sera)

-sól

Przygotowanie:

1. Ścieram na tarce o drobnych oczkach ser, por kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam por i podsmażam na niewielkim ogniu. Marchewkę ścieram na tarce, a paprykę kroję w wąskie paski.

2. Do pora na chwilkę dorzucam paprykę i marchewkę, by dobrze sie wymieszały, lekko solę, troszkę mieszam i wykładam na miskę.

3. Na czystej patelni rozpuszczam łyżkę masła, wlewam śmietanę, dodaję wcześniej starty ser (troszkę zostawiam) i mieszam.

4. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam do sosu, następnie mieszam. Do naczynia żaroodpornego wkładam kluski, warzywa i wysypuję resztę sera na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 35 minut.

Smacznego! Klaudia

Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamisksiążki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Ekspresowy kurczak z mozzarellą

Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim

Polecane wideo

Komentarze (17)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 28.05.2011 10:51
Dla wegetarian? Chyba śmiecie żartować sobie, zauważcie, że w przepisie jest ser żółty. Wegetarianie muszą kupić taki bez podpuszczki.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.05.2010 15:45
Też zrobiłam wczoraj na kolacje :)) absolutnie fantastyczne danie!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.05.2010 22:11
Właśnie wcinam. Przepyszne :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.05.2010 17:35
prosty i szybki do przygotowania, ale czy mozna zamienic por na inny skladnik? doradzcie cos dziewczyny:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.05.2010 22:43
przepis bardzo fajny i prosty :) zrobiłam dzisiaj wersje light :D warzywa poddusiłam na patelni w małej ilości wody. dodałam jeszcze cukinie pokrojoną w talarki. ser o niskiej zawartości tłuszczu roztopiłam w rondelku z łyżeczką oliwy z oliwek, do tego śmietana 10% :P no i makaron pełnoziarnisty. :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie