SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 3 żółtka, ok. 600 ml letniego mleka, 7 dkg drożdży, 5 dkg miękkiego masła, 10 dkg rodzynek, 10 dkg suszonych, kolorowych ananasów, 5 dkg masła, 3 łyżki cukru pudru
*Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, zatem proponuję wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka, cukier i cukier waniliowy przez chwilę rozetrzeć mikserem w misce (cukier nie musi być roztarty). Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, aż będą rzadkie. Mąkę przesiać przez sito i wraz z drożdżami dodać do żółtek. Przesianie mąki przez sito, oprócz wyeliminowania grudek, ma na celu również jej napowietrzenie. Powoli dolewać mleko mieszając produkty czystą ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać więcej mleka. Na koniec dodać miękkie masło. Masło można rozpuścić na ogniu, ale miękkie łatwo się rozprowadza i daje przyjemny zapach. Przygotowane ciasto odstawić na ok. 2 godziny lub dłużej. Następnie stolnice posypać mąką i rozwałkować ciasto (prostokąt). Polać lekko roztopionym masłem, posypać cukrem pudrem oraz bakaliami. Jeśli ananasy są zbyt duże to przekroić na pół. Całość zrolować (jak roladę) i pokroić na 2-centymetrowe paski. Bułeczki układać w odstępach, na wyłożoną pergaminem blachę. Posmarować roztrzepanym białkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec przez 25 min. w temperaturze 160 stopni C. Z porcji wychodzi ok. 20 bułeczek.
Danie jest również dobre dla osób, które mają alergię na nikiel - żaden z produktów go nie zawiera i jest tworzony specjalnie dla osób chorych :).
Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Chrupiący kurczak z ziemniaczkami
Prosty sposób na pożywny obiad dla całej rodziny!
Kolorowe ciasteczka z przepisu Doroty!
Pyszne i kolorowe kruche ciasteczka są łatwe w przygotowaniu oraz niezwykle ozdobne!