Witam, chciałabym przedstawić swój ulubiony przepis na ciasteczka z karmelem i bananami w cieście francuskim.
Będziemy potrzebować:
* 2 ciasta francuskie,
* około 3 bananów,
* mleko skondensowane słodzone,
* jajko,
* cukier puder do posypania na koniec.
Przygotowanie:
1. Przez około 2-2,5 h gotować mleko skondensowane słodzone na niewielkim ogniu, przewracając co jakiś czas.
2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty wielkości około 10x10.
3. Obrać banany i położyć na każdym kwadraciku po kawałku.
4. Obok bananów położyć po około łyżce karmelu.
5. Końcówki ciasta dobrze zlepić i posmarować pędzelkiem lekko rozmąconym jajkiem. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. przez około 15 minut. Wyjąć gdy będą już lekko brązowe. Przenieść na talerz i posypać delikatnie cukrem pudrem.
Rada: Trzeba mocno zlepić końce ciasta francuskiego, bo w innym razie ciasto się rozejdzie i będzie brzydko wyglądać.
Życzę smacznego, Wiola.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.
Jeśli i ty, tak jak Wiola, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę kucharską oraz atrakcyjny zestaw przypraw idealnych do dań z kuchni włoskiej!
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także: