„Witam serdecznie, chciałabym Wam przedstawić przepis na chrupiące paseczki z piersi kurczaka.
Potrzebne nam będą:
- pierś z kurczaka,
- krakersy,
- przyprawa do kurczaka,
- pieprz,
- mleko,
-odrobina oleju (2 łyżki).
Pierś z kurczaka marynujemy w mleku przez ok. pół dnia. Następnie tak zamarynowaną pierś odsączamy z mleka i kroimy na paski. Możemy je ewentualnie rozbić tłuczkiem. Przerzucamy nasze paski do miseczki, gdzie posypujemy piersi przyprawą do kurczaka, pieprzem, oraz dodajemy odrobinę oleju. W międzyczasie należy pokruszyć krakersy, które będą pełniły rolę panierki. Paseczki panierujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny (do czasu zarumienienia się panierki). Otrzymane piersi są przepyszne, z chrupiącą panierką - w dodatku dietetyczne, gdyż niesmażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami - również bez tłuszczu.
Przepis na pieczone ziemniaczki jest następujący: Smarujemy blaszkę olejem, następnie układamy na niej ziemniaczki pokrojone w łódeczki. Ziemniaczki posypujemy ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Pieczemy pół godziny w temp. 200-220 stopni.
SMACZNEGO :)))) Monika”
Jeśli i ty, tak jak Monika, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię!
W skład nagrody wchodzą:
* książka kucharska autorstwa Pascala Brodnickiego
* przyprawy: Przyprawa kuchni arabskiej Kebab Shoarma, Przyprawa do gyrosa, Przyprawa kuchni meksykańskiej, Przyprawa kuchni włoskiej oraz zestaw Kamis Spécialité Mix.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także: