Dawniej Święta Bożego Narodzenia wyglądały zupełnie inaczej. Nie tylko dlatego, że nie było takich pięknych ozdób świątecznych ani wspaniałych prezentów pod choinką. Różnice dotyczą również zwyczajów w ich obchodzeniu oraz świątecznych potraw. Jeżeli chodzi o te ostatnie, każdy region miał swoje sprawdzone przysmaki. Jadano m. in. tłuczeńce, zupę piwną i ryby przyrządzane na różne sposoby.
Jutro Dzień Frytek, ale... nie musisz robić ich z ziemniaków. Mamy kilka pysznych pomysłów
Poznajcie starodawne polskie potrawy świąteczne. Dziś mało kto o nich pamięta. Może skusicie się i spróbujecie je przygotować? Wasi goście na pewno będą pozytywnie zaskoczeni.
Pod tą zabawną nazwą kryją się ciasteczka przygotowywane z czerstwego, razowego pieczywa, wafli, miodu oraz przypraw.
Ta zupa mogłaby uchodzić za deser. Była przygotowywana z mielonych migdałów, które zalewano mlekiem. Dodawano do niej także trochę ryżu i doprawiano cukrem do smaku.
Przyrządzano je z dodatkiem oleju. Stanowiły dania główne podczas wigilijnej wieczerzy.
Kutię przygotowywano z ziaren pszenicy, rodzynek, migdałów i maku.
Gęś po staropolsku piecze się z farszem z kapusty i boczku. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Jej przygotowanie trzeba rozpocząć na dzień przed Wigilią. Do przygotowania potrzebna jest kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, jagody jałowca, olej rzepakowy i przyprawy.
Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!
Staropolska zupa grzybowa to danie, bez którego niejedna rodzina nie wyobrażała sobie wieczerzy wigilijnej. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzeba do tego włoszczyzny, śmietany, cebuli, kaszy perłowej, suszonych grzybów i przypraw.
Staropolski barszcz z buraków to potrawa pełna witamin i bardzo sycąca. Oprócz buraków składały się na nią seler, pietruszka, marchew, cebula, kiełbasa, olej i wywar z mięsa i warzyw.
Jest to zupa, która była przygotowywana przez gospodynie na Śląsku w Wigilię. Każda kobieta miała na nią swój własny przepis. Wierzono, że chroni przed chorobami. Jej przyrządzenie zajmowało cały dzień. Robi się ją z konopi, mąki pszennej i kaszy gryczanej.
Do jego przyrządzenia potrzebujemy ziaren owsa, grysiku owsianego, kefiru, przegotowanej, ostudzonej wody i mąki owsianej. Przygotowywanie dania należy rozpocząć na 3 dni przed Wigilią. Kisiel podaje się z makiem lub suszoną żurawiną. Danie jest bardzo zdrowe.
To danie można jeść na śniadanie, chociaż dawniej stanowiło przysmak podczas wieczerzy wigilijnej. Kasza jaglana prażona ma lekko orzechowy smak. Gotowano ją z mlekiem, miodem i masłem. Na koniec dodawano do niej pokrojone śliwki i doprawiano cynamonem.
To banalnie prosta potrawa przyrządzana z klusek i ugotowanego maku. Można dodać do niej odrobinę cukru.
Przepis Pauli: Muffinki z nadzieniem bananowym. Pychota!
Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Potrzebne są do tego takie składniki jak por, marchewki, seler naciowy, czosnek, wywar warzywny, wędzony boczek, mielona gorczyca, masło, mąka, żółty ser i piwo.