Zupa piwna, kisiel z owsa, tłuczeńce: 13 potraw, które dawniej jadano w Wigilię

Dziś mało która gospodyni o nich pamięta. Podejmiesz wyzwanie i przygotujesz je w tegoroczne Święta?
Zupa piwna, kisiel z owsa, tłuczeńce: 13 potraw, które dawniej jadano w Wigilię
Fot. Unsplash
17.12.2018

Dawniej Święta Bożego Narodzenia wyglądały zupełnie inaczej. Nie tylko dlatego, że nie było takich pięknych ozdób świątecznych ani wspaniałych prezentów pod choinką. Różnice dotyczą również zwyczajów w ich obchodzeniu oraz świątecznych potraw. Jeżeli chodzi o te ostatnie, każdy region miał swoje sprawdzone przysmaki. Jadano m. in. tłuczeńce, zupę piwną i ryby przyrządzane na różne sposoby.

Jutro Dzień Frytek, ale... nie musisz robić ich z ziemniaków. Mamy kilka pysznych pomysłów

Poznajcie starodawne polskie potrawy świąteczne. Dziś mało kto o nich pamięta. Może skusicie się i spróbujecie je przygotować? Wasi goście na pewno będą pozytywnie zaskoczeni.

Tłuczeńce

Pod tą zabawną nazwą kryją się ciasteczka przygotowywane z czerstwego, razowego pieczywa, wafli, miodu oraz przypraw.

Zupa migdałowa

Ta zupa mogłaby uchodzić za deser. Była przygotowywana z mielonych migdałów, które zalewano mlekiem. Dodawano do niej także trochę ryżu i doprawiano cukrem do smaku.

Ryby

Przyrządzano je z dodatkiem oleju. Stanowiły dania główne podczas wigilijnej wieczerzy.

Kutia

Kutię przygotowywano z ziaren pszenicy, rodzynek, migdałów i maku.

Pieczona gęś

Gęś po staropolsku piecze się z farszem z kapusty i boczku. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Kapusta z grzybami

Jej przygotowanie trzeba rozpocząć na dzień przed Wigilią. Do przygotowania potrzebna jest kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, jagody jałowca, olej rzepakowy i przyprawy.

Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!

Zupa grzybowa

Staropolska zupa grzybowa to danie, bez którego niejedna rodzina nie wyobrażała sobie wieczerzy wigilijnej. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzeba do tego włoszczyzny, śmietany, cebuli, kaszy perłowej, suszonych grzybów i przypraw.

Barszcz z buraków

Staropolski barszcz z buraków to potrawa pełna witamin i bardzo sycąca. Oprócz buraków składały się na nią seler, pietruszka, marchew, cebula, kiełbasa, olej i wywar z mięsa i warzyw.

Siemieniatka

Jest to zupa, która była przygotowywana przez gospodynie na Śląsku w Wigilię. Każda kobieta miała na nią swój własny przepis. Wierzono, że chroni przed chorobami. Jej przyrządzenie zajmowało cały dzień. Robi się ją z konopi, mąki pszennej i kaszy gryczanej.

Kisiel z owsa

Do jego przyrządzenia potrzebujemy ziaren owsa, grysiku owsianego, kefiru, przegotowanej, ostudzonej wody i mąki owsianej. Przygotowywanie dania należy rozpocząć na 3 dni przed Wigilią. Kisiel podaje się z makiem lub suszoną żurawiną. Danie jest bardzo zdrowe.

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

To danie można jeść na śniadanie, chociaż dawniej stanowiło przysmak podczas wieczerzy wigilijnej. Kasza jaglana prażona ma lekko orzechowy smak. Gotowano ją z mlekiem, miodem i masłem. Na koniec dodawano do niej pokrojone śliwki i doprawiano cynamonem.

Kluski z makiem

To banalnie prosta potrawa przyrządzana z klusek i ugotowanego maku. Można dodać do niej odrobinę cukru.

Przepis Pauli: Muffinki z nadzieniem bananowym. Pychota!

Zupa piwna

Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Potrzebne są do tego takie składniki jak por, marchewki, seler naciowy, czosnek, wywar warzywny, wędzony boczek, mielona gorczyca, masło, mąka, żółty ser i piwo.

Ważyła 150 kg. Pokazała, co stało się z jej ciałem po drastycznym odchudzaniu
Ważyła 150 kg. Pokazała, co stało się z jej ciałem po drastycznym odchudzaniu - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze (3)

Ocena: 5 / 5
Pularda (Ocena: 5) 19.12.2018 10:25
Zapraszam na bloga Pularda. Stół sprzed wieków, na którym odtwarzam stare przepisy nie tylko na wigilijne potrawy.
odpowiedz
Alicja (Ocena: 5) 17.12.2018 17:56
Jak się odchudzasz tak jak ja to proponuje włączyć do kuracji figurena slim, po tym jak włączyłam ten preparat moje odchudzanie znacznie przyśpieszyło
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 17.12.2018 01:28
Moja mama i babcia do tej pory robią kluski z makiem albo kutię, groch z kapustą i grzybami, i pamułę - zupa z suszonych śliwek i grzybów (ohyda). Dobrze, że ,,tradycja,, gotowania tych dań zanika.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie