W obecnym sezonie króluje dynia. To z niej robimy placki, zupy, przetwory, ciasta i muffiny. Dynia jest pyszna i bardzo zdrowa. Ma właściwości odżywcze i lecznicze. Zawiera witaminy oraz minerały. Trzeba też podkreślić, że ma niewiele kalorii.
Przepis Weroniki na pikantną zupę-KREM z pomidorów i marchewek
O zaletach dyni mogli przekonać się już Indianie żyjący w Meksyku. Warzywo to było wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Jeżeli chodzi o wypieki z dyni, pierwsze ciasto zostało upieczone przez amerykańskich osadników. Właściwie nie było to klasyczne ciasto, ale po prostu dynia upieczona wraz z nadzieniem z mleka, miodu oraz przypraw. Dziś przyrządza się z niej różne pyszne wypieki. Godne uwagi są zwłaszcza muffiny. Będą one idealne na chłodne, jesienne wieczory. Pasuje do nich ciepłe mleko.
Poniżej podajemy jeden z przepisów na muffiny.
1 jajko
180 g mąki pszennej jasnej
25 g kokosowych wiórków
80 g cukru
ok. 150 g upieczonej dyni
160 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki białej czekolady (opcjonalnie)
Krok 1 Upiecz kawałek dyni w piekarniku. Nastaw go na 180 stopni C. Piecz ten kawałek dyni przez 30 minut. Po upieczeniu obierz i zblenduj.
Krok 2 W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz je ze sobą.
Krok 3 Posiekaj czekoladę na małe kawałki. Wymieszaj ciasto łyżką, a potem dodaj czekoladę.
Krok 4 Formę na muffiny wyłóż papierem do pieczenia. Następnie nałóż łyżkę masy do każdej przegródki. Piecz muffiny w 180 stopniach C przez około 23 minuty. Najlepiej sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
A & K prezentują: Prosty przepis na domowy kebab (na studencką kieszeń!)
Smacznego!
Źródło: kotlet.tv
Wyświetl ten post na Instagramie.