Jutro Dzień Frytek, ale... nie musisz robić ich z ziemniaków. Mamy kilka pysznych pomysłów

Palce lizać!
Jutro Dzień Frytek, ale... nie musisz robić ich z ziemniaków. Mamy kilka pysznych pomysłów
Fot. Unsplash
12.07.2018

13 lipca to Dzień Frytek. Właśnie jutro możesz je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Tym bardziej, że poniżej przygotowałyśmy kilka propozycji na frytki fit – dla tych z was, które zawsze dbają o figurę.

Przepis Weroniki na pikantną zupę-KREM z pomidorów i marchewek

Na które się skusisz?

Frytki z batatów

Składniki:

-3-4 duże bataty,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-szczypta soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kopru, 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Obierz i pokrój bataty. Wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami i obtocz w mieszance pokrojone bataty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz bataty przez 20-25 minut. Możesz je podać z dipem.

Źródło przepisu: codzienniefit.pl

 

Frytki z batatów - dobre! #foodtruck #frytki #bataty #chips

Post udostępniony przez Weronika Kotwas (@werkatesterka)

Frytki ze szparagów

Składniki:

-1/5 kg szparagów
-2 jajka
-1/2 szklanki mąki
-1 szklanka bułki tartej
-Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Roztrzep jajko, dopraw je solą i pieprzem. Potem maczaj w nim szparagi. Następnie obtocz je w bułce tartej, ułóż na blasze i skrop oliwą. Piecz przez około 12 minut.

Frytki z marchewki

Składniki:

-4 marchewki
-Sól, pieprz cayenne, słodka papryka, ostra papryka, pieprz

Przygotowanie:

Marchewki obierz i pokrój w słupki. Następnie obtocz je dokładnie ze wszystkich stron wymieszanymi przyprawami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celcjusza. Piecz marchewkowe frytki przez 25-30 minut.

Źrodło przepisu: kotlet.tv

Frytki z cukinii

Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!

Składniki:

-500 g cukinii (2 mniejsze)
-1 ząbek czosnku
-1 jajko
-1 łyżka mleka
-Ok. 2/3 szklanki bułki tartej
-Sól morska i zmielony pieprz
-1 łyżeczka suszonego oregano
-1 łyżeczka suszonego tymianku
-3 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 220 stopni Celsjusza. Jajko roztrzep z dodatkiem mleka, a potem dodaj przyprawy. Cukinię pokrój w słupki. Na blachę do pieczenia wylej oliwę extra virgine. Następnie maczaj kawałki cukinii w jajku z mlekiem i przyprawami. Na koniec obtocz je w bułce tartej i układaj na blasze. Zachowaj przy tym odstępy. Piecz przez około 15 minut. W tym czasie przewracaj frytki z cukinii na drugą stronę.

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
idalia (Ocena: 5) 22.10.2018 16:31
Ja tam lubię mięsko zjeść bo w przeciwnym razie nie czuję się najedzona, dziś robiłam na obiad mielone https://www.kamis.pl/przepisy/wolowina/kotlety-z-miesa-mielonego , mam na nie chyba najlepszy przepis na świecie
odpowiedz

Polecane dla Ciebie