13 lipca to Dzień Frytek. Właśnie jutro możesz je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Tym bardziej, że poniżej przygotowałyśmy kilka propozycji na frytki fit – dla tych z was, które zawsze dbają o figurę.
Przepis Weroniki na pikantną zupę-KREM z pomidorów i marchewek
Na które się skusisz?
Składniki:
-3-4 duże bataty,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-szczypta soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kopru, 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Obierz i pokrój bataty. Wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami i obtocz w mieszance pokrojone bataty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz bataty przez 20-25 minut. Możesz je podać z dipem.
Źródło przepisu: codzienniefit.pl
Składniki:
-1/5 kg szparagów
-2 jajka
-1/2 szklanki mąki
-1 szklanka bułki tartej
-Sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Roztrzep jajko, dopraw je solą i pieprzem. Potem maczaj w nim szparagi. Następnie obtocz je w bułce tartej, ułóż na blasze i skrop oliwą. Piecz przez około 12 minut.
Składniki:
-4 marchewki
-Sól, pieprz cayenne, słodka papryka, ostra papryka, pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obierz i pokrój w słupki. Następnie obtocz je dokładnie ze wszystkich stron wymieszanymi przyprawami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celcjusza. Piecz marchewkowe frytki przez 25-30 minut.
Źrodło przepisu: kotlet.tv
Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!
Składniki:
-500 g cukinii (2 mniejsze)
-1 ząbek czosnku
-1 jajko
-1 łyżka mleka
-Ok. 2/3 szklanki bułki tartej
-Sól morska i zmielony pieprz
-1 łyżeczka suszonego oregano
-1 łyżeczka suszonego tymianku
-3 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 220 stopni Celsjusza. Jajko roztrzep z dodatkiem mleka, a potem dodaj przyprawy. Cukinię pokrój w słupki. Na blachę do pieczenia wylej oliwę extra virgine. Następnie maczaj kawałki cukinii w jajku z mlekiem i przyprawami. Na koniec obtocz je w bułce tartej i układaj na blasze. Zachowaj przy tym odstępy. Piecz przez około 15 minut. W tym czasie przewracaj frytki z cukinii na drugą stronę.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com