Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!

Chciałabyś spróbować, jak smakują? Wysiłek jest warty zachodu.
Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!
Fot. iStock
15.02.2017

Ile zakątków świata, tyle rodzajów kuchni i każda ma swoich fanów. Za najbardziej lubiane uchodzą włoska, azjatycka, meksykańska, grecka, angielska i francuska. Tym razem skupimy się na tej ostatniej.

Czy jesteś jedną z osób, która myśli, że kuchnia francuska opiera się przede wszystkim na serach, ślimakach, czerwonym winie i słodkich croissantach? Tak naprawdę jest o wiele bardziej różnorodna. Można przede wszystkim wyróżnić kuchnię wysoką, na którą składają się wyszukane, drogie dania przyrządzane przez wybitnych kucharzy oraz kuchnię niską. Ona z kolei jest nam bardziej bliska. Opiera się na lekkostrawnych potrawach – obecnie będących na topie.

Francuzi spożywają trzy główne posiłki dziennie. Petit déjeuner to śniadanie. Zazwyczaj składa się z croissantów z dżemem i kawy albo czekolady. Déjeuner, czyli obiad, zaczyna się od przystawek, a kończy serami, deserem i kawą. I na koniec kolacja – dîner. W Francji kolację jada się późno, ale opiera się ona na ciepłych daniach.

Nie trzeba jednak wyjeżdżać do Francji ani odwiedzać drogich, francuskich restauracji, aby zakosztować francuskiej kuchni. Te dania możesz przygotować w domu sama.

Zobacz także: Walentynkowy NAKED CAKE w 15 minut

Croissanty

Fot. iStock

Croissanty

Składniki: na 14 - 16 rogalików

2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 łyżka soli
250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
250 g niesolonego masła średnio schłodzonego
1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszaj z wodą i odstaw na 5 minut. Połącz mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Wymieszaj drewnianą łyżką, a potem przenieś na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Rób to delikatnie. Uformuj kulę, ułóż ją w misce posmarowanej masłem i przykryj folią. Przez godzinę pozostaw w temperaturze pokojowej, a potem włóż na pół h do lodówki.

Croissanty

Fot. iStock

Rozwałkuj ciasto na prostokąt (ok. 23x38 cm) o grubości ok. 1 cm. Odstaw na 5 minut. Rozpłaszcz masło na taką samą grubość jak ciasto. Ułóż je w dolnej części ciasta. Powinno zajmować 1/3 powierzchni. Górną 1/3 prostokąta zwiń w kierunku środka, a dolną 1/3 (wraz z masłem) zawiń na górną i połącz brzegi.

Po raz kolejny rozwałkuj ciasto. Tym razem prostokąt powinien być 3 razy dłuższy od poprzedniego. Potem znowu złóż go na 3 części (tak jak list urzędowy). Jeszcze raz rozwałkuj i złóż na 3 części. Następnie posyp mąką, zawiń w folię i włóż do lodówki. Pozostaw na minimum 2 h.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt (ok. 30x76 cm) o grubości ok. 1/2 cm. Następnie potnij je na trójkąty o wysokości ok. 15 cm. Zwiń je, zaczynając od podstawy. Blachy wyłóż papierem i posmaruj masłem. Ułóż rogale w 5 cm odstępach wierzchołkiem do dołu. Wcześniej uformuj je na kształt półksiężyców. Na koniec posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na 2 h (w temperaturze pokojowej).

20 minut przed włożeniem rogalików do piekarnika posmaruj je jajkiem jeszcze raz i rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Po włożeniu zmniejsz temperaturę do 200 stopni C. Piecz croissanty przez 15-20 minut na złoty kolor.

Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com

Zobacz także: Ten przepis na „średnio wysmażonego kurczaka” to hit Internetu! Nie dlatego, że jest taki smaczny…

Croissanty

Fot. iStock

Zupa cebulowa

Składniki: na 2-3 porcje

ok. 0,5 kg cebuli
ok. 500 ml bulionu – najlepszy będzie bulion wołowy, ale spokojnie można użyć innej bazy, np. pozostałego z niedzielnego obiadu rosołu
pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
dwie łyżki masła
tymianek

jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo oraz żółty ser do posypania

Croissanty

Fot. iStock

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść masło i wrzuć do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż ją na niewielkim ogniu przez 30 minut. Jeżeli zauważysz, że przywiera do garnka, dodawaj masła. Powinna nabrać brązowej barwy. Przed końcem wyznaczonego czasu dodaj łyżeczkę suszonego tymianku. Następnie zwiększ odrobinę ogień i dodaj wino. Wymieszaj i gotuj, dopóki prawie całe wino nie wyparuje.

Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu, posolenie i popieprzenie do smaku. Gotuj wszystko pod przykryciem ok. 20 minut. W piekarniku podpiecz grzanki posypane startym żółtym serem. Po ugotowaniu zupy zmiksuj ją blenderem i dodaj ciepłe grzanki.

Źródło przepisu: www.zajadam.pl

Soufflé Chaud GRAND MARNIER

Składniki: na 10 porcji

Masło do foremek (waga całkowita: 175 g):
70 g masła
100 g cukru
5 g skórki pomarańczowej

Ciasto na suflet (waga całkowita: 998 g):
400 g mleka
50 g mąki
3 g skórki pomarańczowej
20 g masła
90 g likieru GRAND MARNIER® Cordon Rouge
120 g żółtek z jajek
185 g białek z jajek
130 g cukru

Croissanty

Fot. iStock

Sposób przygotowania:

70 g masła zmiksuj z cukrem i skórką pomarańczową. Potem wysmaruj tą masą foremki i rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Połączone mleko, mąkę oraz skórkę pomarańczową podgrzewaj przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Pod koniec dodaj masło i likier. Po zdjęciu z ognia wymieszaj z żółtkami. Białko ubij z cukrem i dodaj do reszty. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do foremek (prawie do wysokości brzegów). Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Do zjedzenia od razu po upieczeniu.

Autorem przepisu jest Nicolas BOUSSIN - Najlepszy Francuski Cukiernik roku 2000

Źrodło przepisu: allrecipes.pl

Zobacz także: Przepisy na dania kuchni indyjskiej!

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
GdzieWesele.pl (Ocena: 5) 11.04.2022 09:35
Kocham Croissanty <3 <3
odpowiedz
Gabi (Ocena: 5) 30.01.2018 10:26
Kuchnia francuska wydaje się interesująca, ale wolę gotować dania, w których dodaje się więcej przypraw, bo moim zdaniem to one nadają smak, swoje dania przyprawiam ekologiczną mieszanką siostry Irminy - kurkuma, słodka papryka i imbir, to obowiązkowe pozycje w mojej kuchni, kupuję ją na stronie nowoczesnezioła.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie