Składniki: 0,5 kg mąki, 0,25 kg margaryny, 0,5 szklanki śmietany, 8 dag drożdży, marmolada owocowa, jajko do posmarowania rogalików, cukier do posypania
Sposób przygotowania: Drożdże zasypujemy cukrem (ok. łyżeczki), gdy się rozpuszczą, to razem z mąką, margaryną i śmietaną zagniatamy ciasto (nie dodajemy do ciasta ani jajka, ani cukru). Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do zimnej wody - ciasto najpierw opadnie na dno, a po pół godzinie wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je na posypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy marmoladę( ok. łyżeczki). Potem zwijamy, formując rogaliki. Tak przygotowane rogaliki smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C.
Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.