Niedługo święta Wielkanocy, dlatego polecam Wam mój przepis na babkę.
Składniki: mąka 25 dag, 5 szt. żółtka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mleka, 7 dag masła, 3 dag drożdży, 5 dag rodzynek, 1 łyżka spirytusu, aromat rumowy
Sposób przygotowania: Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu (na pół godziny). Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropli esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny, po czym znów wyrobić. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką bądź bułką tartą, odczekać aż podrośnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 °C. Upiec na złoty kolor.
Należy przygotować: 10 dag cukru, sok z ½ cytryny, skórkę pomarańczową do dekoracji
Sposób przygotowania: Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.