Kuchnia Anny: Mistrzowski przepis na wyśmienite ciasto Rafaello (Pyszności!)

Ania zdradza tajemnicę wyśmienitego smaku swojego ulubionego deseru. Wygląda przepysznie!
Kuchnia Anny: Mistrzowski przepis na wyśmienite ciasto Rafaello (Pyszności!)
11.03.2012

Składniki: 2,5 szklanki mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy (16 g), szklanka cukru, 300 g masła, 250 g wiórków kokosowych, 400 g herbatników, spirytus do smaku (opcjonalnie).

Przepis krok po kroku:

1. W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

2. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

3. Do zagotowanego mleka dodać rozmieszane żółtka z mąką i przygotować z tego budyń.

4. Folią spożywczą przykrywamy budyń tak, aby dotykał on jego powierzchni (zapobiegnie to formowaniu się kożucha). Następnie odstawić budyń do ostudzenia.

5. W międzyczasie utrzeć masło na białą masę a następnie stopniowo, po łyżce dodawać ostudzony budyń.

6. Cały czas miksując dodać wiórki kokosowe, a na końcu spirytus.

7. Blaszkę wyłożyć pergaminem, nie tylko dno ale także boki, tak aby gotowe ciasto można było wyciągnąć z formy chwytając za pergamin. Dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroić, a  forma pozostanie czysta.

8. Na dnie ułożyć herbatniki, które następnie smarujemy masą. Czynność powtórzyć do momentu uzyskania pożądanej wysokości bądź wyczerpaniu masy i herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi masa, którą możemy posypać dodatkowo kokosem.

9. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Z podanych składników wyjdzie ok 5-6 warstw na blaszce o wymiarach 25x18.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Komentarze (30)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 24.05.2013 00:38
blog.dekoratoria.cba.pl
odpowiedz
anonim (Ocena: 5) 28.12.2012 10:36
Robiłam to ciasto dwa razy,za pierwszym jadło sie same ciasta według tych proporcji,nastepnym razem dałam dwie warstwy zeby poczuc w koncu krem,a krem twardy,smakował jak kostka masła z wiórkami,ciastka na dole twarde,pierwszy raz mąz nie chcial jesc ciasta i goscie na swiętach tez zażenowani,dziękuje za brak dobrego ciasta na święta ,stratę czasu na robienie i blachę składników w koszu!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.03.2012 19:03
wygląda apetycznie, Rafaello jest w rzeczywistości pyszne !!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.03.2012 19:42
Zrobiłam i wyszło za słodkie! Ja bym dała 3/4 szklanki cukru.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.03.2012 18:25
art 115 KK sie kłania:)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo