Wasza Kuchnia: Zawijaski z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Ewa zdradza swój ulubiony przepis na błyskawiczną przekąskę.
Wasza Kuchnia: Zawijaski z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem
05.02.2012

Witam,

Przesyłam przepis na błyskawiczną przekąskę - zawijaski z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem.

Składniki: rolka ciasta francuskiego, 0,5 kg pieczarek, 0,3 kg  ostrego żółtego sera, ketchup, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem.  Jak ktoś lubi, można smażyć z cebulką.

2. Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki.

3. Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.

4. Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.

5. Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm i układamy na papierze do pieczenia (najczęściej jest dołączony do ciasta). Zawijaski  nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.

6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C  z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu.

7. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 8 minut.

8. Gotowe danie wykładamy na półmisek.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Polecane wideo

Komentarze (20)

Ocena: 5 / 5
guga (Ocena: 5) 06.08.2013 21:36
Dziś zrobiłam. Moim zdaniem za dużo pieczarek.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2012 12:31
dzięki wielkie :) właśnie zabieram się za gotowanko :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.02.2012 07:55
redakcja@papilot.pl tytuł konkurs Wasza kuchnia i pamietaj o zgodzie na publikację :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.02.2012 17:36
ten przepis jest na odwrocie c iasta francuskiego w biedronce. wymysl cos swojego
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 05.02.2012 17:10
Prosze mi powiedziec jaki konkretnie gatunek sera tu dac? Nie wiem jakie sery są ostre a chętnie wyprobowalabym przepis. Z gory bardzo dziekuje :)
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie