Wasza Kuchnia: Przepyszne gofry Diany (W roli dodatków bita śmietana & gorzka czekolada)

Ten deser kapitalnie wygląda i rewelacyjnie smakuje!
Wasza Kuchnia: Przepyszne gofry Diany (W roli dodatków bita śmietana & gorzka czekolada)
22.01.2012

Składniki na ciasto (15 sztuk): 300 g mąki pszennej, 4 żółtka, 1/3 szklanki cukru, pół opakowania cukru pudru, 40 g drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka, łyżka spirytusu lub wódki

Składniki na polewę: pół tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki mleka, posiekane orzechy

Składniki na nadzienie: 200-250 ml śmietanki 30 %, opakowanie śmietanfixu, łyżeczka cukru waniliowego

Najpierw przygotowujemy pączki: W miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem oraz cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo, aby powstała puszysta jasna masa). Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy też podrośnięte drożdże. Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę. Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrabiamy małe pączki, układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy na jakieś 15 minut do podrośnięcia. Smażymy pączki na rozgrzanym smalcu uważając, by nie był za gorący (inaczej pączki się spalą!). Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Gdy pączki wystygną przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.

Przygotowujemy nadzienie: Śmietankę ubijamy, dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu. Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Polecane wideo

Komentarze (68)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 19.02.2012 15:34
Czemu w tytule jest napisane, żę to przepis na GOFRY?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.02.2012 15:58
Aż ślinka leci na taki słodki widok
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.01.2012 22:43
Pół opakowania cukru pudru? Więc jeśli kupię poł kilo to mam wrzucić 25 dag a jeśłi kupie kilowe opakowanie to mam dać pół kilo do pączków? Dramatycznie wyglądają spalono białe. Czy autorka tychże oto pączków wie co to jest szpryca cukiernicza ?
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 24.01.2012 09:56
po pierwsze to są pączki.. n a dodatek spalone hahahaha, kucharka od 7 boleści
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.01.2012 21:30
okropne !
odpowiedz

Polecane dla Ciebie