Składniki: 160 g mąki, 2 jajka, 270 ml mleka, 1,5 łyżki cukru, 50 g stopionego masła, szczypta soli
Ciasto:
1. Do mąki dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz połowę mleka.
2. Składniki mieszamy mikserem, dolewając resztę mleka.
3. Całość odstawiamy na chwilę, włączamy gofrownicę (musi być mocno rozgrzana!) i ubijamy z białek pianę, na sztywno, dodając szczyptę soli.
4. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pieczemy około 5 minut w zależności od rodzaju gofrownicy.
5. Gofry do wystygnięcia ustawiamy w pionie, żeby były chrupkie, a nie miękkie.
Masa budyniowa:
Około 1/4 kostki masła gotujemy w mleku (średnio o połowę mniej mleka niż na przepisie z budyniu), w małej ilości mleka rozpuszczamy 1 budyń śmietankowy i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Masa powinna zrobić się jednolita, gęsta i kleista.
Nakładamy budyń na gofry, a następnie go rozsmarowujemy i dowolnie układamy sezonowe owoce. Latem koniecznie truskawki, dla koloru można dodać kiwi czy zielone albo fioletowe winogrono. Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.