Wasza Kuchnia: Poświąteczne pierniczki z porzeczkowym nadzieniem (Pychota!)

Słodki przepis na piękny deser. Dzisiaj swoją recepturę zdradza Julia. Ty też weź udział w konkursie!
Wasza Kuchnia: Poświąteczne pierniczki z porzeczkowym nadzieniem (Pychota!)
08.01.2012

Witajcie!! Mam na imię Julia, studiuję turystykę i rekreację na 3 roku.  Interesuję się modą, forografią i gotowaniem. Czasami nawet pół dnia spędzam w kuchni. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione pierniczki z nadzieniem porzeczkowym.

Składniki: 3 szklanki mąki, 3 łyżki gorącego rozpuszczonego miodu (ja dodałam akacjowy), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20g mieszanki przyprawy do piernika, 4 kropelki olejku waniliowego, 1,5 łyżki margaryny, 1  jajko, 3/4 szklanki cukru, 1  żółtko, ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka, ok. 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego, 1 białko, 3/4 szklanki cukru pudru, kolorowa posypka, pisaki do pierniczków, kolorowe perełki

Sposób przygotowania: Do mąki dodać proszek do pieczenia, wlać gorący miód i wymieszać. Gdy ciasto trochę wystygnie, dodać cukier, margarynę, olejek waniliowy, jajko, żółtko i przyprawy do piernika. Na końcu dolać ciepłe mleko. Wszystkie składniki wyrobić na stolnicy (gdy ciasto jest za twarde i nie chce się wyrobić należy dodać trochę więcej mleka) i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Ciasto podzielić na dwie części. Na jednej części ciasta lekko odcisnąć foremki, aby były zarysowane kontury, ale nie wykrojone. Na środek nałożyć łyżeczką dżem i przykryć drugą połową ciasta. Wykroić pierniczki w miejscu, gdzie znajduje się nadzienie. Wykrojone ciasteczka ułożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Piekarnik rozgrzać do 173 stopni, pierniczki piec przez 15/20 minut aż będą brązowe. W międzyczasie przygotować lukier: białka ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Pierniczki lukrować po ostygnięciu, a następnie ozdobić ;)

Smacznego!!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Komentarze (17)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 16.01.2012 20:19
@[007:0]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.01.2012 20:26
"Turystykę i rekreację" pisze się małą literą, bo to nie jest nazwa własna. Powinnaś to wiedzieć, jeśli studiujesz na 3 roku:D
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 08.01.2012 18:45
sa gusta i gusciki jak widzicie, mnie tam sie podoba:P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.01.2012 16:06
urodą nie grzeszą
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 08.01.2012 15:43
ladne zdjecie!:))
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo