WASZA KUCHNIA: Domowy chlebek autorstwa Kasi (Chrupiący, świeży, po prostu pyszny!)

Zapach domowego chleba wprowadzi do Twojej kuchni cudowny klimat!
WASZA KUCHNIA: Domowy chlebek autorstwa Kasi (Chrupiący, świeży, po prostu pyszny!)
16.10.2011

Nasza Czytelniczka Katarzyna prezentuje, jak przygotować domowy chlebek. To przepis idealny na długie, jesienne wieczory!

Składniki: 1 kg mąki, szklanka mąki pszennej, 1 łyżka soli, szklanek ciepłej wody, zakwas (drożdże z wodą i mąką), 1 szklanka otrębów, ziarna (wg uznania - ja zawsze dodaję po pół szklanki kminku i słonecznika) 

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do szerokiego garnka, dodajemy zakwas i wodę. Ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Do wysmarowanych form olejem wkładamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. Pieczemy około godziny w temperaturze 180*. Im dłużej pieczemy, tym chlebek będzie bardziej chrupiący.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Elegancki sernik z bezą

Kruche babeczki z jagodami i bezą

Polecane wideo

Komentarze (31)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 14.12.2011 10:02
Dziękuje za każdą pozytywna opinie krytyki nie skomentuje bo widać ze to nie wychowane osoby piszą .. Chleb jest dopieczony i chrupiący i z tego przepisu wychodzą zawsze 2 ziarna dodajemy kto ile lubi .. i 6 szklanek wody widocznie ucięło 6 Pozdrawiam
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.11.2011 22:38
Wyglada jak odciski z stop
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.10.2011 11:21
Smakowicie wygląda ten chlebuś :) Ja niestety na diecie. Na pociechę chrupię sobie lekkie pieczywo graham Obsta. Muszę przyznać, że jest bardzo smaczne, nie takie plastikowe w smaku jak inne tego typu. Kaya555
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.10.2011 10:34
6 SZKLANEK WODY A PÓŁ SZKLANKI KMINKU TO DLATEGO ZE WYCHODZĄ 2 DUŻE CHLEBY I PISZE WG UZNANIA WIĘC DZIECI ZAMIAST KRYTYKOWAĆ ZABIERZCIE SIĘ ZA NAUKĘ ;]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.10.2011 14:01
Tez czesto pieke chlebek.Mieszkam w Niemczech i tu kupuje juz gotowa make.Dolewam tylko 650 g wody i wyrabiam.Zawsze tez jest pyszny.Jednak polski chlebek uwielbiam.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie