Wasza Kuchnia: Miśka zdradza przepis na kruche babeczki z jagodami i bezą

Miśka uwielbia zaskakiwać swoja rodzinę pysznym deserem w niedzielne popołudnie!
Wasza Kuchnia: Miśka zdradza przepis na kruche babeczki z jagodami i bezą
04.09.2011

Chciałam zaprezentować mój ulubiony przepis na kruche babeczki z bezą i jagodami.

Składniki: 2 jajka, 1/2 kostki masła lub margaryny + odrobina tłuszczu do wysmarowania foremek, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru pudru, 3/4 szklanki cukru, jagody (lub inne owoce)

Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy kruche ciasto z żółtek, posiekanej margaryny, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru. Foremki smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Z ugniecionego ciasta odrywamy po kawałku i wykładamy je do foremek, dokładnie wygniatając. Ciasto mocno nakłuwamy widelcem (można też "obciążyć je" ziarnami fasoli), foremki układamy na blasze lub kratce i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, żeby się przyrumieniło.

Następnie szykujemy pianę: białka ubijamy na sztywną pianę i po trochu dosypujemy cukier. Wyciągamy tartaletki z piekarnika, wykładamy na ciasto owoce. Na owocach układamy czapę z piany z białek i cukru. Wkładamy foremki z powrotem do piekarnika na 40-50 minut. Żeby beza się nie przypaliła, możemy blachę położyć na najniższej półce. Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika. Możemy jeść je na ciepło łyżeczką, ale jeśli chcemy wyjąć je z foremek musimy poczekać, aż całkowicie ostygną - inaczej ciasto będzie się łamać. Są przepyszne też na drugi dzień.

Smacznego :)

Pozdrawiam, Miśka

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Polecane wideo

Komentarze (12)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 23.10.2012 20:23
a ja bym podała z sorbetem z Grycana. o owoce co raz trudniej a z jakimś truskawkowym może być bomba ;) powiem więcej podam! jutro mam gości ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.09.2011 12:40
zrobiłam je. sa tak pyszne ze az nie wierze :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.09.2011 15:09
Możesz upiec w tortownicy, w formie ciasta. Autorka
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.09.2011 14:55
Nie mam foremek ... w czym mam upierc ????????:P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.09.2011 12:59
Tu autorka :) Z tego przepisu wychodzi 6 babeczek w foremkach na tartaletki o średnicy spodu ok. 7 cm
odpowiedz

Polecane dla Ciebie