Chciałam zaprezentować mój ulubiony przepis na kruche babeczki z bezą i jagodami.
Składniki: 2 jajka, 1/2 kostki masła lub margaryny + odrobina tłuszczu do wysmarowania foremek, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru pudru, 3/4 szklanki cukru, jagody (lub inne owoce)
Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy kruche ciasto z żółtek, posiekanej margaryny, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru. Foremki smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Z ugniecionego ciasta odrywamy po kawałku i wykładamy je do foremek, dokładnie wygniatając. Ciasto mocno nakłuwamy widelcem (można też "obciążyć je" ziarnami fasoli), foremki układamy na blasze lub kratce i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, żeby się przyrumieniło.
Następnie szykujemy pianę: białka ubijamy na sztywną pianę i po trochu dosypujemy cukier. Wyciągamy tartaletki z piekarnika, wykładamy na ciasto owoce. Na owocach układamy czapę z piany z białek i cukru. Wkładamy foremki z powrotem do piekarnika na 40-50 minut. Żeby beza się nie przypaliła, możemy blachę położyć na najniższej półce. Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika. Możemy jeść je na ciepło łyżeczką, ale jeśli chcemy wyjąć je z foremek musimy poczekać, aż całkowicie ostygną - inaczej ciasto będzie się łamać. Są przepyszne też na drugi dzień.
Smacznego :)
Pozdrawiam, Miśka
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: