WASZA KUCHNIA: Domowa szarlotka według przepisu Pameli

W niedzielne popołudnie najlepiej smakuje tradycyjna, domowa szarlotka!
WASZA KUCHNIA: Domowa szarlotka według przepisu Pameli
28.08.2011

Chciałam się z Wami podzielić moim ekspresowym przepisem na domową szarlotkę :) To prosta receptura i - gwarantuję - zawsze się sprawdza!

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 całe jajka, 1 kostka margaryny do pieczenia "Kasia", cukier waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, mus jabłkowy w słoju o pojemności 900g, cynamon mielony

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i ugniatamy do zwartej konsystencji. Następnie wkładamy ciasto na 12 minut do zamrażalnika.

W tym czasie blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki, odcinamy 2/3 z niego i wykładamy cienką warstwą na blaszkę. Resztę chowamy do lodówki. Po wyłożeniu blaszki ciastem, całość nakłuwamy. Następnie wykładamy mus jabłkowy i posypujemy odrobiną cynamonu. Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta i odrywając z niego po kawałeczku, wałkujemy na cienkie paski, które wykładamy na spód.

Ciasto pieczemy ok. 40 mqinut w temp. 180 stopni.

Smacznego! :)

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Polecane wideo

Komentarze (13)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 29.11.2011 11:26
ciurki po to aby troche było to ciasto wilgotne a nie cały mus ma wejść:D MEga dobre mi wyszło a pieklam pierwszy raz szarlotke:D jak chcecie sami mus zrobic to trzecie okolo4/5 duzych jablek dajecie poltorej plaskich lyzek bulki tartej troche proszku waniliowego i ja tutaj dodaje plaska lyzke cynamonu i mus domowej roboty w piec minut (nie tre jablek tylko je blenderem miazdze:D)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.11.2011 19:38
super robiła, a z tymi dziurkami na mus koleżanko szok jak na to wpadłaś widać że wcześniej nic nie piekłaś.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.09.2011 21:04
pyszny robiłam
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.08.2011 11:52
Jak przez dziurki od widelca ma się zmieścić mus ? mogła już zrobić kilka zdjęć ...no to sobie spróbuję.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 28.08.2011 15:16
fajne "solniczki" hahaha ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie