Chciałam się z Wami podzielić moim ekspresowym przepisem na domową szarlotkę :) To prosta receptura i - gwarantuję - zawsze się sprawdza!
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 całe jajka, 1 kostka margaryny do pieczenia "Kasia", cukier waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, mus jabłkowy w słoju o pojemności 900g, cynamon mielony
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i ugniatamy do zwartej konsystencji. Następnie wkładamy ciasto na 12 minut do zamrażalnika.
W tym czasie blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki, odcinamy 2/3 z niego i wykładamy cienką warstwą na blaszkę. Resztę chowamy do lodówki. Po wyłożeniu blaszki ciastem, całość nakłuwamy. Następnie wykładamy mus jabłkowy i posypujemy odrobiną cynamonu. Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta i odrywając z niego po kawałeczku, wałkujemy na cienkie paski, które wykładamy na spód.
Ciasto pieczemy ok. 40 mqinut w temp. 180 stopni.
Smacznego! :)
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: