Wasza Kuchnia: Makaron ze szpinakowo-serowym pesto (Banalnie prosty!)

Karolina uwielbia włoską kuchnię, a dzisiaj dzieli się przepisem na pyszny, szpinakowo-serowy makaron!
Wasza Kuchnia: Makaron ze szpinakowo-serowym pesto (Banalnie prosty!)
14.08.2011

Witam, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na łatwy, szybki i efektowny obiad lub kolację:)Danie zawiera wiele cennych dla zdrowia składników: czosnek pozytywnie wpływa na odporność, orzechy poprawiają koncentrację, a łosoś jest źródłem kwasów omega 3!

Składniki: 3 garście świeżego szpinaku, 1 garść mixu sałat (roszponka, rukola itp.), 1 garść orzechów włoskich, 3-4 łyżki parmezanu, 2 łyżki sera feta, 3 ząbki czosnku, kilka listków Bazyli, sól morska, pieprz kolorowy w ziarnach, 130 ml oliwy z oliwek, puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie, 250 g makaronu penne.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie wszystkie składniki (oprócztuńczyka) miksujemy blenderem (lub innym urządzeniem) aż do uzyskania w miarę jednolitej i gładkiej masy. Ugotowany i przelany zimną wodą makaron przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą.

Podsmażamy, mieszając 4 minuty. Następnie dodajemy 2-3 łyżki szpinakowego pesto. Mieszamy tak aby masa oblepiła cały makaron, podsmażamy makaron z pesto 3 minuty. Przekładamy na talerze, dodajemy odcedzonego tuńczyka i ozdabiamy listkiem bazylii. Możemy też posypać odrobiną parmezanu.

Smacznego, Karolina;)

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Polecane wideo

Komentarze (15)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 23:10
Tuńczyk zupełnie mi tu nie pasuje, szpinak i zmiksowana sałata? Nie nazwałabym tego pesto.. Nie, Nie Nie! Fejrlud UJ0003
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.08.2011 11:54
Właśnie to zrobiłam ! Jest C U D O W N E !
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 15.08.2011 23:42
autorka tylko dzieli się swoim przepisem. nie rozumiem czemu ktoś tu ma jakieś pretensje do niej. jeśli nie pasuje ci szpinak to po prostu go nie dodawaj. Na tym polega kuchnia, aby modyfikować różne przepisy. ja nigdy szpinaku nie jadłam, ale na zdjęciu wszystko wygląda świetnie.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.08.2011 23:00
Dosyć często to robię ;D jest przepyszne :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.08.2011 22:59
Dosyć często to robię :D jest przepyszne :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie