Witam, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na łatwy, szybki i efektowny obiad lub kolację:)Danie zawiera wiele cennych dla zdrowia składników: czosnek pozytywnie wpływa na odporność, orzechy poprawiają koncentrację, a łosoś jest źródłem kwasów omega 3!
Składniki: 3 garście świeżego szpinaku, 1 garść mixu sałat (roszponka, rukola itp.), 1 garść orzechów włoskich, 3-4 łyżki parmezanu, 2 łyżki sera feta, 3 ząbki czosnku, kilka listków Bazyli, sól morska, pieprz kolorowy w ziarnach, 130 ml oliwy z oliwek, puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie, 250 g makaronu penne.
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie wszystkie składniki (oprócztuńczyka) miksujemy blenderem (lub innym urządzeniem) aż do uzyskania w miarę jednolitej i gładkiej masy. Ugotowany i przelany zimną wodą makaron przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą.
Podsmażamy, mieszając 4 minuty. Następnie dodajemy 2-3 łyżki szpinakowego pesto. Mieszamy tak aby masa oblepiła cały makaron, podsmażamy makaron z pesto 3 minuty. Przekładamy na talerze, dodajemy odcedzonego tuńczyka i ozdabiamy listkiem bazylii. Możemy też posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego, Karolina;)
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: