WASZA KUCHNIA: Pyszne ciasto z borówką amerykańską

Karolina zdradza swój ulubiony przepis na letni deser!
WASZA KUCHNIA: Pyszne ciasto z borówką amerykańską
07.08.2011

To pyszne ciasto jest proste w wykonaniu, można zrobić je w kilka chwil. W zależności od pory roku można dodawać inne ulubione owoce. Smacznego :)

Składniki: 0,5 kg borówek amerykańskich, 5 jajek, 2 szklanki mąki, cukier waniliowy, szklanka cukru, pół szklanki oleju, 4-5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bułka tarta i masło do wysmarowania formy, cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1.Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy olej i mleko.

2.Wszystko dokładnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

3. Przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (o średnicy 26 cm).

4. Borówki myjemy, osuszamy, układamy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 60 min. Lekko ostudzony placek oprószamy cukrem pudrem.

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Komentarze (36)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 28.07.2012 08:40
Co do tej pani co twierdzi że nie farbują to robiłem podobne ciasto z borówkami i też pofarbowało i lepiej ty się nie wypowiadaj i schowaj bo tylko opinie wystawiasz bo mamusia ciast nie pozwala piec. -.-
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.08.2011 23:11
to nie to ciasto, borówki amerykańskie są zielone w środku tym samym nie farbuja na fioletowo :)
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2011 08:27
Ludzie skąd w was tyle jadu? Zwykłe ciasto, na szybko, na podwieczorek, a wy sie czepiacie.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.08.2011 14:40
wczoraj robiłam i wyszedł przepysznie. Więcej takich przepisów ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.08.2011 12:43
ile tego cukru waniliowego bo nie podałaś ?
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo