To pyszne ciasto jest proste w wykonaniu, można zrobić je w kilka chwil. W zależności od pory roku można dodawać inne ulubione owoce. Smacznego :)
Składniki: 0,5 kg borówek amerykańskich, 5 jajek, 2 szklanki mąki, cukier waniliowy, szklanka cukru, pół szklanki oleju, 4-5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bułka tarta i masło do wysmarowania formy, cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy olej i mleko.
2.Wszystko dokładnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (o średnicy 26 cm).
4. Borówki myjemy, osuszamy, układamy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 60 min. Lekko ostudzony placek oprószamy cukrem pudrem.
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: