WASZA KUCHNIA: Czekoladowe babeczki z truskawkami (Czekamy na kolejne przepisy!)

Ela uwielbia gotować, a latem zaskakuje swoją rodzinę pysznymi, owocowymi deserami!
WASZA KUCHNIA: Czekoladowe babeczki z truskawkami (Czekamy na kolejne przepisy!)
17.07.2011

Właśnie zaczęłam prowadzić własny blog kulinarny, co skłoniło mnie do większej pracy w kuchni. Jej efektem są pyszne, podwójnie czekoladowe babeczki pochodzące z przepisu Nigelli. Ja jednak podarowałam sobie białą czekoladę, lecz dodałam nutellę, truskawki i krem czekoladowy. Takie babeczki idealnie nadają się na letnie wieczory do zimnego mleka czy kawy.

Potrzebne składniki: 250g mąki (najlepiej tortowej), 3 łyżki płaskie łyżki gorzkiego kako, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, dwie gorzkie czekolady (ja używam jednej gorzkiej i jednej mlecznej), 2 jajka, 100g cukru i dwie łyżeczki cukru wanilinowego, 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu, 100g masła, 12 łyżek nutelli, kilka truskawek, gotowa masa tortowa, bita śmietana lub śmietana kremówka

Wykonanie:

1. Połączyć przesianą mąkę, kako, proszek do pieczenia, sodę i czekoladę. Można też dodać ulubione przyprawy, np. cynamon.

2. W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem. Dodać śmietanę i roztopione oraz lekko wystudzone masło.

3. Połączyć suche i mokre składniki używając jedynie łyżki. Masa będzie bardzo gęsta.4. Rozłożyć masę używając łyżeczki do sylikonowych foremek lub blachy na babeczki. Można też użyć samych papilotów, bo masa nie będzie się wylewać. Wyjdzie około 12-14 muffinków. Napełnić foremki do połowy, dodać łyżeczkę nutelli i połowę truskawki, a następnie ponownie dodać masy. Nie powinna ona wychodzić za foremki, ponieważ muffiny ładnie się zaokrąglą.

5. Włożyć miffiny do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut. Muffiny zawierają czekoladę i nutellę, więc nie ma sensu sprawdzać ich patyczkiem. Po upieczeniu pozostawić na 20-30 minut, aby wystygły.

6. Mufinny można przybrać bitą śmietaną lub masą tortową. Ja używam masy tortowej, bo nie rozpuszcza sie i długo zachowuje swój wygląd. Używam rękawa, aby wylać masę na babeczki, posypuję wiórkami czekoladowymi, a na samą górę kładę truskawkę.

Przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając różne czekolady, wiórki, masy i owoce. Jest on szybki i prosty, a przede wszystkim mocno czekoladowy!

Smacznego!

Ela.

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Komentarze (45)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.11.2012 17:15
roztopioną czy pokruszoną czekoladę ?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.07.2011 22:34
dziś zrobiłam ale bez truskawek i z innym kremem ale wyszły rewelacyjne! POLECAM! :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.07.2011 22:44
karoolkaa96 - musisz wpisać kuchnia@papilot.pl, to "(at)" to tzw. małpa ;)
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 19.07.2011 21:16
zgłoś do usunięcia Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz Proszę u usunięcie tego komentarza, ponieważ ... Huba Buba śmierć za jutra - Jeżeli to przeczytałeś twoja matka jutro zginie chyba że wkleisz to do 5 innyc-ja wpisuję bo się boję
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 19.07.2011 16:38
ej, ten adres internetowy kuchnia(at)papilot.pl mi nie działa. O co chodzi? Wam działa? :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo