Wasza Kuchnia: Królewska szarlotka z kakaowymi serduszkami (Romantyczna!)

Marta jest miłośniczką prostych i fantazyjnych przepisów na desery. Dzisiaj prezentuje swój pomysł na szarlotkę!
Wasza Kuchnia: Królewska szarlotka z kakaowymi serduszkami (Romantyczna!)
19.06.2011

Witajcie kochane Papilotki ;) Przesyłam Wam świetny przepis na szarlotkę, którą przygotujecie w około pół godziny, a rodzina i znajomi będą zachwycać się jej smakiem cały dzień!

Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg. jabłek, 1 szkl. cukru, galaretka cytrynowa, cynamon do smaku

Masa: 1 budyń śmietankowy, 3/4szkl. cukru, 1 masło śmietankowe

Krok po kroku:

1. Biszkopt: Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Piec ok. 1 godz. Po upieczeniu odczekać aż ciasto ostygnie, zdjąć wierzch biszkoptu i włożyć do blachy.

2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i podsmażyć aby były miękkie. Dodać cukier, cynamon i na samym końcu galaretkę, wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na biszkopt

3. Masa: Budyń ugotować według przepisu z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć dodając powoli ostudzony budyń i powoli ucierać. Gotową masę wyłożyć na zimne jabłka.

4. Całość przyozdobić serduszkami z kakao.

Wszystkim życzę smacznego!

kamis

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Komentarze (21)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 06.08.2011 17:04
Wy to tylko potraficie KRYTYKOWAC! Moze sami byscie cos ciekawego zrobili i wysłali, a nie tylko narzekacie, że to takie to siakie!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.06.2011 16:05
biszkopt 1 godzinę piec????? Biszkopt sie piecze około 20-30 min.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.06.2011 15:31
przypomniał mi się ostatnio pokazany tutaj TORT, w tym przypadku stwierdzam, że ta szarlotka jest przecudowna :D ale tak na poważnie to ciekawy pomysł z serduszkami :)
zobacz odpowiedzi (3)
Anonim (Ocena: 5) 19.06.2011 14:53
nie wiecie ile trzeba czekac na nagrody ? :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.06.2011 13:34
Pyszota : ))) Super pomysł. :PP
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo