Wasza Kuchnia: Bajecznie prosty przepis na wilgotne ciasto czekoladowe

Ewelina zdradza swój ulubiony przepis na niedzielny deser. Podwójna dawka czekolady, 100% słodyczy!
Wasza Kuchnia: Bajecznie prosty przepis na wilgotne ciasto czekoladowe
12.06.2011

Witam Papilotki :)

Poniżej przesyłam przepis na ciasto, bez którego nie można żyć! Jest proste i szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze - zawsze wychodzi ;)

Składniki: ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka, jajka 2 szt., kakao 1/3 szklanki, mąka 1 szklanka, mleko 1/2 szklanki, soda 1 łyżeczka, sól 1/4 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, cukier 1 szklanka, olej 1/2 szklanki

Może wydawać się, że ciasto będzie rzadkie ale zapewniam, że wychodzi idealnie wilgotne i wspaniałe!

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki starannie łączymy na gładką masę. Przelewamy wszystko do formy do pieczenia, najlepiej okrągłej lub prostokątnej, która powinna być natłuszczona i posypana mąką.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150-160 stopni C. Pieczemy 1 godzinę lub odrobinę dłużej.

Smacznego ;)

przyprawy kamis

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Komentarze (72)

Ocena: 4.94 / 5
Ania. (Ocena: 1) 24.04.2016 11:15
Ciasto moze i byloby dobre... gdyby nie fakt ze wyszedł konkretny zakalec? Z niewiadomych przyczyn. Szkoda czasu choć dużo nie zajęło
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.04.2014 15:30
Jak na tak krótki czas wykonania ciasto jest ok.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.03.2012 13:17
~Siysiunia~ Robiłam wszystko tak jak w przepisie, ale dla udoskonalenia dodałam pół szklanki wiórków kokosowych. Rewelacja !! Smaczne, ślicznie... Nic dodać, nic ująć ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.08.2011 22:12
Robiłam od razu po przeczytaniu przepisu, wyszło świetne :) dziękuję po wystudzeniu smaruje obficie polewą czekoladową i jest przepyszne i co najważniejsze przygotowanie zajmuje ok 10 min + pieczenie, zawsze kupowałam ciasto czekoladowe w swojej ulubionej cukierni, ale to przebiło każde czekoladowe jakie do tej pory jadłam Gorąco polecam przepis :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.08.2011 20:48
Przed chwilą zrobiłam to ciasto. Zrobiłam jak było napisane, trzymałam przez godzinę w tem. 150 stopni. Wyjełam po godzinie ciasto do ostygnięcia i co wyszło? Jakieś czarne świństwo, przez które brzuch boli! Gorzkie. Fe! Nie polecam...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo