WASZA KUCHNIA: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy z przepisu Moniki

Kolejna porcja kulinarnych inspiracji! Tym razem Monika zdradza swój przepis na urodzinowy tort!
WASZA KUCHNIA: Tort czekoladowo-brzoskwiniowy z przepisu Moniki
29.05.2011

Urodziny to dzień, w którym powinnyśmy zapomnieć o wszelkich dietach i dać ponieść się fantazji! Najpopularniejszym przysmakiem na przyjęcie urodzinowe jest tort i ja właśnie chciałam pokazać Wam przepis na mój ulubiony czekoladowo-brzoskwiniowy.

Składniki na ciasto: biszkopt, 5 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:  Białka ubić na sztywną pianę, a w drugiej misce ubić żółtka z cukrem na gładką masę. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy białka z żółtkami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką ; wlewamy ciasto. (najlepiej tortownica nie większa niż 24cm). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na krem czekoladowy:  4 żółtka jaj, 250g prawdziwego masła, 1 szklanka cukru pudru, 200 g dobrej, gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: Żółtka miksujemy z cukrem, a czekoladę topimy w kąpieli na białą, puszystą masę. W drugiej misce miksujemy masłowodnej i lekko studzimy. Do masła wlewamy na zmianę po trochu czekoladę i jajka z cukrem. Miksujemy.

Składniki na krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 kostka prawdziwego masła, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jajSposób przygotowania: Syrop spod brzoskwiń uzupełnić wodą do objętości 350ml (nie więcej, bo będzie masa zbyt rzadka) i ugotować w tym budyń.  Po wystudzeniu masy budyniowej dodać utarte żółtka i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem stopniowo dodając zimną masę. Zmiksować ½ brzoskwiń i dodać do masy. Pozostałą ilość brzoskwiń pokroić w kosteczkę lub plasterki i udekorować tort.

Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń lub wodą z cytryną. Całość wysmarować według uznania kremem czekoladowym i brzoskwiniowym, a górę ustroić kolorowymi cukiereczkami albo gotowymi ozdobami. Powodzenia i smacznego! 

przyprawy kamis

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Pyszne racuchy  z jabłkiem na podwieczorek

Racuchy świetnie smakują w połączeniu z cukrem albo śmietaną. Przekonaj się sama!

Wasz Kuchnia: Ciasto maślankowe z truskawkami

Doskonały przepis na niedzielny deser. Smacznego!

Komentarze (81)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 20.09.2011 16:07
Przy każdym przepisie krytycy się znaleźli- jest takie mądre polskie przysłowie- krowa, która dużo muczy mało mleka daje Wygląda super:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2011 15:57
Ładnie wygląda. Ja czekolade lubie łączyć z wiśniami, bananami lub pomarańczami.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.07.2011 00:05
chciałabym zobaczyć jak gotują wszyscy zgromadzeni tu 'krytycy kulinarni' ;)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 12.07.2011 03:05
Ahahahahaha
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.06.2011 20:35
no może jest smaczny, ale wygląda faktycznie zniechęcająco :) bez urazy
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo