WASZA KUCHNIA: Słodki deser na letnie garden party (o smaku Prince Polo!)

Monika zdradza, jak przygotować pyszny deser o smaku wafelków Prince Polo!
WASZA KUCHNIA: Słodki deser na letnie garden party (o smaku Prince Polo!)
15.05.2011

Biszkopt kakaowy:  4 jajka , ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki kakao

Ciasto:  ok.10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże), 10 dag wiórków kokosowych, 10 dag orzechów włoskich, 6 białek, 1 szklanka cukru Krem:  10 dag masła, 6 żółtek, 5 łyżek cukru

Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.

Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Smacznego ;)

przyprawy kamis

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

WASZA KUCHNIA: Wykwintne trufle tiramisu

WASZA KUCHNIA: Pyszne babeczki z jabłkami

Komentarze (28)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 17.05.2011 07:48
aha najlepiej to ciasto wylac na pergamin i po ostudzeniu bezy po prostu oderwac.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.05.2011 20:48
fajnie się zapowiada , ciekawe czy wyjdzie:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.05.2011 09:50
dlaczego redakcja nie reaguje gdy ktoś przesyła nie swoje zdjęcie ??? zwłaszcza ze jest wiele sygnałów od czytelniczek , zresztą jak wiadomo stałym czytelniczko jest to już nie pierwszy przypadek, skoro ktoś kto składa oświadczenie w którym twierdzi ze jest autorem chyba nie ma pojęcia o konsekwencjach jakie mogą wyniknąć ojj papilot schodzicie bardzo w dół
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 15.05.2011 22:00
A co to robi w dziale "Moda"? Niezły chaos tu panuje bo to nie pierwszy artykuł który nie należy tam gdzie powinien :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.05.2011 14:43
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3. przepis dobry ale masa lepsza karpatkowa.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo