Witam,
Chciałabym się podzielić przepisem na tiramisu w wersji mini. Składniki są te same, jednak tę wersję deseru robi się szybciej.
Składniki: 250 g mascarpone, 150 g biszkoptów (tych podłużnych), 3 łyżki ostudzonego espresso, 3 łyżki likieru Baileys (lub klasycznie- amaretto), 3 łyżki cukru pudru (dodałam taki, do którego wrzuciłam laskę wanilii, polecam), gorzkie kakao do obtoczenia
Sposób przygotowania: Biszkopty mielimy w malakserze. Zalewamy mieszanką kawy i likieru. Dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Ser mascarpone mieszamy w opakowaniu i dodajemy do biszkoptów. Ucieramy (łyżką trochę to trwa, ale ja wyrobiłam masę rękoma, jak ciasto :)). Masa powinna być plastyczna. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Potem formujemy w dłoniach kuleczki (co nie jest trudne, bo masa jest jak plastelina) i obtaczamy w kakao. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Agnieszka
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Pyszne racuchy z jabłkiem na podwieczorek
Racuchy świetnie smakują w połączeniu z cukrem albo śmietaną. Przekonaj się sama!
Wasz Kuchnia: Ciasto maślankowe z truskawkami
Doskonały przepis na niedzielny deser. Smacznego!