Wasza Kuchnia: Przepis na smakowitego kurczaka w ryżu - idealny obiad "na szybko"!

Gdzie siostry dwie, tam jest... co jeść! Wypróbuj przepis Ani i Agnieszki, a przekonasz się jak wielką frajdą może sprawić wspólne gotowanie!
Wasza Kuchnia: Przepis na smakowitego kurczaka w ryżu - idealny obiad "na szybko"!
13.03.2011

Cześć! Mam na imię Ania i wraz z moją siostrą, Agnieszką, z którą bardzo lubię wspólnie gotować, chciałabym zaproponować Wam przepis na znakomitego kurczaka w ryżu.

Składniki: 3-4 udka z kurczaka (najlepiej nie za duże), 3 woreczki ryżu, 1 duża cebula, 2 średnie czerwone papryki, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 3/4 szkl. rosołu drobiowego z kostki, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, liść laurowy, olej, sól, pieprz

Udka nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, po czym odstawiamy na co najmniej godzinę (żeby udka miały intensywniejszy smak, można natrzeć je nawet dzień wcześniej i pozostawić w lodówce).

Ryż w woreczkach wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 min, następnie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka z obu stron na złoto.

Podsmażone udka zdejmujemy, a na pozostałym na patelni oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulkę i pokrojone w kostkę papryki. Rosół mieszamy z sosem sojowym, dodajemy liść laurowy i zagotowujemy.

Podgotowany ryż, groszek, udka i warzywa z patelni wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy przygotowanym rosołem. Naczynie nakrywamy pokrywką i zapiekamy w 180-190 st. przez 40-50 min (żeby były miękkie udka).

Uwaga: Aby danie ładniej wyglądało, można zamiast jednej czerwonej papryki dodać trochę żółtej i zielonej.

Życzmy  smacznego! :)

przyprawy kamis

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Wasza Kuchnia: Niedrogie naleśniki z kurczakiem na studencki obiad

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj prosty i smaczny przepis Joasi!

Wasza Kuchnia: Salatka z kurczakiem z przepisu Agnieszki

Czym poczęstować niezapowiedzianych gości? Najlepiej pyszną i szybką w przygotowaniu sałatką Agi!

Komentarze (38)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 29.02.2012 17:44
a czy mozna dac cos innego zamiast sosu sojowego ?? Dominika Z sycylii przepis wydaje sie naprawde smaczny a moj maz nie lubi soji
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.05.2011 22:10
warto pomyśleć o podaniu na czymś odpowiednim, bardzo ładne zestawy można znaleźć w internetowym sklepie stylowa zastawa- z czystym sumieniem polecam!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.03.2011 18:35
zrobilam dokladnie wg przepisu. chujowe. nie obrazcie sie dziewczyny ale chinszczyzna to mi sie kojarzy z jakims zdecydowanym smakiem a tu jakby nie ten sos sojowy to by sie tego przelknac nie dalo. jedno sie sprawdza: faktycznie szybko mozna to przygotowac.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.03.2011 15:00
Hmmm...spróbuje coś takiego zrobić :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.03.2011 06:03
Spoko przepis, ale na pewno nie na szybko. Nie chciałoby mi się bawić z mieszaniem rosołu i sosu i jeszcze gotowaniem tego, nie mówiąc o reszcie rzeczy,
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo