Wypadanie włosów i ich przerzedzenie to dość częste zjawisko z którym borykają się nie tylko mężczyźni, ale również kobiety. Doktor Bashar Bizrah, założyciel kliniki Beyond Med Centre w Kensington w rozmowie z portalem Daily Mail stwierdził, że najczęstszą przyczyną wypadania włosów oraz łysienia męskiego i żeńskiego jest podłoże genetyczne. Jednak innym rodzajom wypadania włosów można zapobiegać, stosując prawidłową dietę.
Zobacz też: Zdziwiła się, kiedy fryzjer nałożył watę na jej głowę. Efekt okazał się niesamowity
Pięć owoców, które zapobiegają wypadaniu włosów
Według doktora Bizrah'a jedzenie niektórych owoców może powstrzymać wypadanie włosów. Między innymi jedzenie jabłek pomaga w zapobieganiu łupieżu, a coraz więcej badań dowodzi, że brzoskwinie mogą powstrzymać przerzedzanie się włosów. Optymalne spożywanie niektórych owoców może pomóc w utrzymaniu skóry głowy i włosów w dobrej kondycji. Doktor Bizrah wymienia pięć kluczowych owoców:
#1 Papajafot. unsplash
Owoc ten bogaty jest w witaminę C, a w jednej dużej papai znajduje się jej aż 235 mg. To dwa razy więcej niż w jednej pomarańczy. Ponadto znajdziemy w niej spore bogactwo potasu, którego braki bezpośrednio związane są z wypadaniem włosów. Papaja jest bogata również w inne substancje odżywcze. Przypisuje się jej wiele cudownych właściwości. Również pomaga w odchudzaniu.
#2 Ananas
fot. unsplash
Dr Bizrah powiedział, że wiele osób jest świadomych wolnych rodników - niestabilnych atomów, które rozwijają się w organizmie i mogą uszkodzić komórki, powodując choroby i starzenie się. Wolne rodniki mogą również uszkadzać mieszki włosowe, a żeby się ich pozbyć potrzebujemy antyoksydantów. Jednym z nich jest ananas bogaty w składniki odżywcze, ale również przeciwutleniacze.
#3 Brzoskiwniafot. unsplash
Aby nasze włosy miały doskonałe warunki do wzrostu, potrzebują zdrowej i nawilżonej skóry głowy. Utrata wilgoci może prowadzić do wypadania i przerzedzania się włosów. Brzoskwinie bogate są w witaminy A i C, więc są doskonałym naturalnym środkiem nawilżającym.
#4 Kiwifot. unsplash
Dr Bizrah wskazał, że kiwi zawiera dużo witaminy C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu oraz kwasów omega 3, które z kolei nawilżają. Kiwi bogata jest również w minerały, takie jak cynk, magnez i fosfor. Wspomagają one prawidłowe krążenie krwi w skórze głowy, wzmacniają tym cebulki włosów.
#5 Jabłkafot. unsplash
Jabłka bogate są w witaminy A, B i C, które stanowią tarczę ochronną skóry głowy i zapobiegają powstawaniu łupieżu. Ponadto zawierają przeciwutleniacze, a poszlakowe badania naukowe, dowodzą, że ekstrakt z jabłka może sprzyjać wzrostowi włosów. Jedzenie jabłek niesie ze sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych, dlatego warto po nie sięgać.
Zobacz też: Nie pij tego, jeśli chcesz mieć piękne włosy. Możesz nawet... wyłysieć!