Coraz więcej osób walczy ze skutkami cukrowej twarzy. Często nawet nie jesteśmy świadomi tego, jak duże ilości węglowodanów spożywamy. Tymczasem dostarczamy je sobie w postaci napoi czy płatków śniadaniowych. Nasza niezdrowa dieta szybko odbija się na cerze. Po czym poznać cukrową twarz? To przede wszystkim wypryski i zmiana koloru skóry. Sprawdź, jak zapobiec ich powstawaniu.
Zobacz także: Pomarańczowy peeling do twarzy. Zrobisz go sama, zadziała fantastycznie
Główną cechą, po której można poznać cerę cukrową, jest duża ilość zmarszczek poziomych na czole. Objawia się to także zmarszczkami i sińcami pod oczami, ponieważ w tym miejscu skóra jest bardzo delikatna. Inną cechą charakterystyczną tego typu cery będą wyraźnie widoczne wypryski na całej jej powierzchni. Twarz ma także inne zabarwienie – jest bardziej ziemista. Równie często mogą się pojawiać przebarwienia. Na pierwszy rzut oka widać, że skóra twarzy jest w złej kondycji.
Za bezpośrednią przyczynę powstawania cery cukrowej uważa się spożywanie węglowodanów w nadmiarze. Mowa tu zarówno o cukrach prostych, jak i o złożonych. Zatem do powstawania tego typu cery przyczyniają się nie tylko ciastka, lecz także produkty z białej mąki (np. makaron). Nieodpowiednia dieta doprowadza bowiem do wahania poziomu glukozy we krwi. Właśnie dlatego skóra wygląda jakby była dużo starsza niż jest. Jest to efekt przedwczesnego poziomu starzenia widoczny na skórze.
Jeśli twoja cera ma symptomy opisane powyżej, powinnaś opracować dla siebie nowy jadłospis, aby się z nią uporać. Najlepiej będzie stopniowo ograniczać cukier aż do jego praktycznie całkowitego wyeliminowania. Poprawę widać już kilka dni po odstawieniu węglowodanów, a znaczące efekty są widoczne już po kilku tygodniach.
Zobacz także: Zimowe pogotowie kosmetyczne. Jak zadbać o cerę w najmroźniejsze dni?
Żródło: wizaz.pl