Po kosmetyki z witaminą C sięgamy coraz częściej i coraz chętniej. Trudno się jednak temu zjawisku dziwić, ponieważ przynoszą one wiele dobrego dla naszej skóry. Niemniej, aby móc cieszyć się najlepszym efektem podczas ich stosowania, nie wolno miksować tego rodzaju preparatów z pewnym składnikiem. Jakim?
Czy wiesz, że wybierając produkty spożywcze z królową witamin nie powinno się ich łączyć z warzywami, zawierającymi askorbinazę? Chodzi o to, że ten enzym rozkłada przeciwutleniacze. W związku z tym, jedząc kanapę z pomidorem i ogórkiem nie otrzymujemy całego dobra, które moglibyśmy zgarnąć, spożywając te warzywa osobno.
Przeczytaj też: Jak poprawić wygląd skóry twarzy?
Okazuje się jednak, że nie tylko w kuchni musimy uważać, co z czym jemy. Nasza skóra również nie lubi pewnych mieszanek. A przykładem może być właśnie duet witaminy C i miedzi.
W sieci można znaleźć informacje na temat nie łącznia witaminy C i retinolu. Warto jednak wiedzieć, że nie są to prawdziwe teorie. Specjaliści nie mają bowiem wątpliwości, że więcej szkody przyniesie miksowanie witaminy C wraz z miedzią. A to dlatego, że oba te składniki się wzajemnie znoszą. Oznacza to, że stosując je jednocześnie, twoja cera nic „nie chłonie”.
Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z używania obu preparatów, wystarczy, że jeden wykorzystasz w ciągu dnia, a drugi na noc. Nie warto całkowicie ich odstawiać, ponieważ witamina C ujędrni skórę, doda jej blasku i zwalczy przebawienia, a miedź zredukuje stany zapalne, trądzik i pomoże opóźnić proces starzenia.
Przeczytaj też: Trądzik na plecach i dekolcie - jak skutecznie go zwalczyć?