Wzbogaca dietę, pozwala utrzymać opaleniznę – karoten. Zwyczajowo kojarzy się go z karnacją skóry, jednak mylne jest twierdzenie, że soki pomidorowe i marchwiowe zapewnią skórze złocisty koloryt. Ich picie z pewnością zmniejsza ryzyko poparzeń słonecznych, ponieważ beta-karoten po kilku tygodniach stosowania działa jak naturalny filtr słoneczny.
Jak, poza przyspieszaniem opalania, karoten działa na cerę? Przede wszystkim spowalnia procesy starzenia się skóry, hamując powstawanie zmarszczek. Przy problemach z cerą wyrównuje wszelkie niedoskonałości oraz redukuje zaczerwienienie policzków. Zmniejsza także ryzyko alergii, więc i powstawania wykwitów.
Marchewka nie tylko odtruwa tkanki. Wpływa na nadnercza, wątrobę, jelita, układ oddechowy. Niektórzy lekarze nadal uważają, że marchewki powinno się jadać w trakcie leczenia chorób nowotworowych. Dzięki naturalnej formie karotenu, jaką dostarcza to warzywo, ma ono wpływ na wzrok oraz leczenie chorób z nim związanych. Od dawien dawna mówi się, że aby lepiej widzieć po ciemku, powinno się jeść dużo marchwi.
Jeśli lubisz marchew i często po nią sięgasz, pomagasz także swoim narządom rodnym. Beta-karoten wpływa pozytywnie na cykl miesiączkowy oraz... leczenie bezpłodności. Jeśli jednak marchew nie należy do twoich ulubionych dań – nic straconego. W aptece znajdziesz suplementy diety zawierające beta-karoten, nierzadko z dodatkiem witaminy E, również zbawiennej dla twojej skóry.
Małgorzata Mrozek
Zobacz także:
Jak zachować letnią opaleniznę na dłużej?
Jeśli chcesz podtrzymać opaleniznę, zwracaj uwagę na to, co jesz. Przeczytaj, co poza dietą pomoże Ci zachować letnią opaleniznę.
Pokonaj trądzik przy pomocy diety!
To, co jesz, bardzo silnie wpływa na koloryt twojej skóry. Jakimi dziesięcioma przykazaniami powinnaś się kierować, lecząc trądzik?