Słowo „kolagen” jest dobrze znane wszystkim paniom dbającym pieczołowicie o swoją urodę. Składnik ten występuje w kremach i maściach przeciwzmarszczkowych. Wykorzystuje się go również do wypełniania ust. Czym jest kolagen? Jak podaje serwis pl.wikipedia.org, to główne białko tkanki łącznej. Charakteryzuje się bardzo dużą rozciągłością. W związku z tym odpowiada za elastyczność skóry. Jak można się domyślić, gdy go brakuje, pojawiają się zmarszczki. Ten proces rozpoczyna się już po 25. roku życia. Co ciekawe, kolagen występuje również w rogówce oka.
Usuwanie tatuażu. Jak to zrobić i jakie są efekty?
W naszym organizmie można wyróżnić kilka typów kolagenu. Pełnią one różne funkcje i są zlokalizowane w różnych miejscach. Oto one.
· Typ nr I – to ten najważniejszy. Stanowi on aż 90 proc. wszystkich białek kolagenowych w organiźmie. Jest zlokalizowany w skórze, rogówce oka, więzadłach, ścięgnach i kościach.
· Typ nr II – występuje w chrząstkach stawów.
· Typ nr III – znajduje się w macicy i jelitach.
· Typ nr IV – występuje w łożysku, skórze i kościach.
· Typ nr XI – również występuje w łożysku, skórze i kościach.
· Typ nr XXIV – znajduje się w rogówce oka i chrząstce.
· Typ nr XXVII – podobnie jak typ powyższy, występuje w rogówce oka i chrząstce.
Istnieją trzy rodzaje kolagenu, przy czym jeden z nich jest naprawdę skuteczny. To rybi kolagen, który przenika w głąb skóry dzięki bardzo dużej zgodności komórkowej z ludzkim kolagenem. Oprócz niego wyróżniamy także kolagen bydlęcy i wieprzowy.
Osoby szukające produktów zawierających kolagen (nieważne w jakiej postaci i w jakim celu) powinny kupić takie, które zawierają kolagen rybi, typ I, klasy A. Dobrze by było, aby w składzie specyfiku znalazły się składniki dodatkowo stymulujące produkcję kolagenu. Jednym z nich jest na przykład kwas hialuronowy. Poza tym, tak jak w przypadku innych produktów tego rodzaju, należałoby zasięgnąć opinii innych o jego skuteczności. Na przykład poprzez sprawdzenie, czy producent jest rzetelny.
Wiele kobiet uzupełnia kolagen poprzez przyjmowanie suplementów albo używanie kremów i maści. Tymczasem jego źródłem są także produkty spożywcze. Są to: salceson, podroby, golonki, ryby w galarecie, chrząstki rekina, kurze łapki, galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych, galaretki owocowe i żelatyna spożywcza.
Trzeba jednak zaznaczyć, że w większości są to produkty mało apetyczne. Dodatkowo pochodzenia zwierzęcego i zawierające dużo tłuszczu. Ich spożywanie w nadmiarze może źle się odbić na naszym zdrowiu. Przede wszystkim podnieść masę i cholesterol. Dlatego poleca się, aby skupić się bardziej na produktach, które stymulują produkcję kolagenu w organiźmie. W tym przypadku należy się kierować zawartością niektórych związków w danym produkcie. Wskazane są takie jak:
Waży 185 kg, ale ciągle jej mało. Chce zostać najcięższą dziewczyną na świecie
· Witamina C – oprócz tego, że wspiera produkcję kolagenu, oczyszcza skórę. Znajdziemy ją przede wszystkim w owocach cytrusowych. Oprócz tego w niektórych warzywach – kapuście kwaszonej, papryce i pomidorach.
· Witamina E – ona również jest bardzo ważna. Zapewnia skórze ochronę przed promieniowaniem UV i nawilża ją. Występuje w chlebie pełnoziarnistym, kiełkach pszenicy, orzechach, migdałach, żółtkach jaj, awokado, płatkach zbożowych, a także olejach roślinnych.
· Witamina A – dzięki niej proces starzenia się skóry zostaje opóźniony. W witaminę A jest bogata dynia, czerwona papryka, melon, mleko, wątróbka, łosoś, szpinak i marchew.
· Koenzym Q10 – podobnie jak witamina A, opóźnia proces starzenia się skóry. Występuje on w roślinach strączkowych, kiełkach pszenicy i rybach.
· Flawonoidy - przeciwdziałają rozpadowi kolagenu. Znajdziemy je w niektórych warzywach – burakach, brokułach, czerwonej papryce, sałacie i owocach – winogronach, aronii, porzeczce i jagodach.
· Miedź – występuje m. in. w płatkach owsianych.
· Kwasy tłuszczowe omega3 – zawierają je ryby i orzechy.
Kolagen działa korzystnie na nasz organizm na wiele sposobów. Jednym z nich jest ochrona niektórych narządów wewnętrznych – wątroby, żołądka i nerki. Poza tym zapewnia im odpowiednie położenie. Kolejną ważną funkcję stanowi jego wpływ na układ odpornościowy. Dzięki niemu zostaje zatrzymany rozwój komórek nowotworowych, toksyn oraz bakterii chorobotwórczych. Nie można też zapomnieć o tym, że pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.
Poza tym główne białko tkanki łącznej ma wpływ na produkcję mazi stawowej, a także twardość chrząstki. Owa maź sprawia, że zmniejsza się tarcie na styku kości. Jej brak wywołuje ból.
10 wskazówek, jak poprawić wygląd w 30 dni
Są one bardzo poważne. Poza pojawianiem się zmarszczek, sztywnieniem stawów i zaburzeniami ruchu trzeba wspomnieć o powstawaniu cellulitu, wypadaniu włosów oraz bólu kręgosłupa.