Wylewasz wodę po ugotowanym ryżu? To błąd! Ma naprawdę magiczne właściwości

Znamy co najmniej jeden powód, dla którego powinnaś jej używać.
Wylewasz wodę po ugotowanym ryżu? To błąd! Ma naprawdę magiczne właściwości
Fot. iStock
25.10.2018

Uwielbiasz ryż i nigdy nie może go zabraknąć w twojej kuchni? W takim razie mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość! Prawdopodobnie nie zdawałaś sobie z tego sprawy, ale możesz wykorzystywać go nie tylko w celach kulinarnych, a także na inne sposoby.

Zobacz również: Sekrety urody Azjatek: Co robią, że mają piękną cerę i smukłe ciało?

Cały sekret tkwi nie w samym ryżu, tyle co w… wodzie po ugotowanym ryżu. Chociaż może to wydawać się dziwne, a nawet odrobinę niesmaczne, ta substancja kryje w sobie naprawdę magiczne właściwości. W naszym kraju niewiele osób o tym wie, ale Azjatki już dawno temu odkryły, że stosowanie wody po ugotowanym ryżu ma zbawienny wpływ na organizm człowieka.

Po pierwsze woda po ugotowanym ryżu ma działanie oczyszczające. Warto jej używać, jeśli marzysz o gładkiej i promiennej cerze, a także jeśli nie możesz dać sobie rady z nawracającymi niedoskonałościami, takimi jak rozszerzone pory, zaskórniki czy wypryski. Wystarczy, że zaczniesz używać wody po ugotowanym ryżu do mycia twarzy. Najlepiej nasączyć wacik kosmetyczny przestudzoną już wodą i przemyć twarz - jak zwykłym tonikiem.

Fot. iStock

Oprócz tego woda po ugotowanym ryżu to świetny sposób na mocne, zdrowe i lśniące włosy. Regularne wmasowywanie jej we włosy sprawia, że staną się bardziej nawilżone. Taka woda sprawia też, że włosy rosną szybciej i łatwiej się rozczesują. Dla lepszych efektów warto zostawić ją na włosach przez ok. 20 minut, a dopiero potem dokładnie spłukać letnią wodą.

Co sprawia, że woda po ugotowanym ryżu ma takie niesamowite właściwości? To dlatego, że ryż zawiera aż ok. 70-80 proc. skrobi. Poza tym w jego składzie występuje wiele witamin i innych składników odżywczych, takich jak m.in. aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina E, minerały i antyoksydanty.

Brzmi naprawdę niewiarygodnie, ale skoro miliony Azjatek stosowały wodę po ugotowanym ryżu w codziennej pielęgnacji skóry i włosów przez tysiące lat, może warto spróbować?

Zobacz również: Próbowała usunąć pryszcze WYBIELACZEM. Zobacz efekty

Polecane wideo

Z powodu wyglądu nigdy nie miała chłopaka. Pokazała nową twarz i... znalazła męża
Z powodu wyglądu nigdy nie miała chłopaka. Pokazała nową twarz i... znalazła męża - zdjęcie 1
Komentarze (7)
Ocena: 3.86 / 5
Marlena (Ocena: 1) 26.10.2018 13:43
Polecam psychiatre,byle szybko.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 25.10.2018 21:04
Fajnie, tylko azjatki maja inna strukture wlosa niz europejki. Jak azjatki woda po ryzu, to polki pewnie wode po ziemniakach.
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 25.10.2018 19:29
Woda wsiaka w ryz podczas gotowania.
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie