Uwielbiasz ryż i nigdy nie może go zabraknąć w twojej kuchni? W takim razie mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość! Prawdopodobnie nie zdawałaś sobie z tego sprawy, ale możesz wykorzystywać go nie tylko w celach kulinarnych, a także na inne sposoby.
Zobacz również: Sekrety urody Azjatek: Co robią, że mają piękną cerę i smukłe ciało?
Cały sekret tkwi nie w samym ryżu, tyle co w… wodzie po ugotowanym ryżu. Chociaż może to wydawać się dziwne, a nawet odrobinę niesmaczne, ta substancja kryje w sobie naprawdę magiczne właściwości. W naszym kraju niewiele osób o tym wie, ale Azjatki już dawno temu odkryły, że stosowanie wody po ugotowanym ryżu ma zbawienny wpływ na organizm człowieka.
Po pierwsze woda po ugotowanym ryżu ma działanie oczyszczające. Warto jej używać, jeśli marzysz o gładkiej i promiennej cerze, a także jeśli nie możesz dać sobie rady z nawracającymi niedoskonałościami, takimi jak rozszerzone pory, zaskórniki czy wypryski. Wystarczy, że zaczniesz używać wody po ugotowanym ryżu do mycia twarzy. Najlepiej nasączyć wacik kosmetyczny przestudzoną już wodą i przemyć twarz - jak zwykłym tonikiem.
Fot. iStock
Oprócz tego woda po ugotowanym ryżu to świetny sposób na mocne, zdrowe i lśniące włosy. Regularne wmasowywanie jej we włosy sprawia, że staną się bardziej nawilżone. Taka woda sprawia też, że włosy rosną szybciej i łatwiej się rozczesują. Dla lepszych efektów warto zostawić ją na włosach przez ok. 20 minut, a dopiero potem dokładnie spłukać letnią wodą.
Co sprawia, że woda po ugotowanym ryżu ma takie niesamowite właściwości? To dlatego, że ryż zawiera aż ok. 70-80 proc. skrobi. Poza tym w jego składzie występuje wiele witamin i innych składników odżywczych, takich jak m.in. aminokwasy, witaminy z grupy B, witamina E, minerały i antyoksydanty.
Brzmi naprawdę niewiarygodnie, ale skoro miliony Azjatek stosowały wodę po ugotowanym ryżu w codziennej pielęgnacji skóry i włosów przez tysiące lat, może warto spróbować?
Zobacz również: Próbowała usunąć pryszcze WYBIELACZEM. Zobacz efekty