Twoje paznokcie straciły nagle piękny wygląd? Stały się łamliwe, matowe, a do tego zaczęły się rozdwajać? Niejedna z nas miała w życiu podobny etap. To bowiem jedne z najpowszechniejszych problemów pielęgnacyjnych. Nietrudno wyobrazić sobie związaną z nimi frustrację. Zadbane, wspaniale wyglądające dłonie to przecież nasza wizytówka. Nie sposób nie zwracać na nie uwagi. Dzięki tym ważnym zasadom i genialnym trikom Twoje paznokcie błyskawicznie wrócą do dawnej świetnej kondycji.
Zobacz także: Jak wzmocnić naturalny kolor włosów? Przepis na zachwycający ton dla blondynek, brunetek i rudowłosych
Marzysz o zdrowych paznokciach? O tym musisz pamiętać
- Zmień swoje żywieniowe przyzwyczajenia. Twój jadłospis powinien obfitować w produkty, w których można znaleźć składniki dobroczynnie wpływające na paznokcie, takie jak: witamina A, B, C i E, cynk, magnez, krzem, żelazo oraz wapń. Należą do nich na przykład pestki dyni, migdały, orzechy laskowe, jarmuż, brokuły, szpinak, zielony groszek i buraki.
- Nie używaj pilników metalowych - mogą jeszcze bardziej poszarpać brzegi Twoich słabych paznokci.
- Nie stosuj polerek. Wróć do ich używana dopiero w momencie, jeśli Twoje paznokcie się wzmocnią.
- Nie obgryzaj paznokci. To zgubny nawyk, który bardzo je osłabia.
- Nie wycinaj skórek. Regularnie je za to zmiękczaj i nawilżaj.
- Jeśli malujesz paznokcie, nigdy nie zapominaj o stosowaniu bazy pod lakier.
- W trakcie wykonywania prac domowych zawsze korzystaj z gumowych rękawic. Nie dopuszczaj do tego, aby detergenty miały styk z paznokciami.
- Dwa razy w tygodniu przygotowuj oliwkową kąpiel regenerującą. Zmieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Podgrzej je i zanurz w roztworze opuszki palców na pięć minut.
- Raz w tygodniu stosuj płukankę ze skrzypu polnego. Przygotuj 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki suszonego skrzypu polnego oraz 5 kropli eterycznego olejku herbacianego. Podgrzej w garnuszku składniki, pamiętając o tym, że roztwór ma być ciepły, ale nie gorący. Zanurz w nim opuszki palców. Mocz je przez około 10 minut. Płukanka może stać się preparatem wielokrotnego użytku. Przechowuj ją w lodówce.
Zobacz także: Właśnie przez te żywieniowe błędy Twoja waga nie spada. Gdy je wyeliminujesz, szybko zauważysz różnicę