Rozdwajające się, łamliwe paznokcie to problem, który dotyka wiele z nas. Najczęstszym powodem ich osłabionej kondycji i coraz gorszego wyglądu jest niezdrowa dieta i niedobór cennych witamin, takich jak A, B, C i E oraz minerałów - cynku, krzemu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Mogą mieć na to wpływ również źle przeprowadzone zabiegi kosmetyczne.
Zobacz także: Najpiękniejsze perfumy o zapachu kawy. Aromatyczne TOP 5
Jeśli i nas dotknął problem rozdwajających się, łamliwych paznokci, koniecznie zacznijmy zdrowiej się odżywiać. Niech nasz codzienny jadłospis zacznie obfitować w produkty, w których można znaleźć wymienione powyżej minerały oraz witaminy. Zacznijmy regularnie spożywać na przykład nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, zielony groszek, białą fasolę, groch, bataty, brokuły, jarmuż, szpinak, dynię, jajka, ciecierzycę, pełnoziarniste pieczywo, natkę pietruszki, buraki, ryby i owoce morza.
Włączmy do swojej rutyny pielęgnacyjnej stosowanie odżywek do paznokci. Doskonale sprawdzą się w tym przypadku także olejki. Łamliwe paznokcie można olejować na przykład olejem arganowym, kokosowym, czy rycynowym.
Warto kilka razy w tygodniu przygotowywać regenerującą kurację natłuszczającą płytkę paznokciową. Podgrzejmy w tym celu niewielką ilość oliwy z oliwek i dodajmy do niej kilka kropel soku z cytryny oraz keratyny w płynie. Zanurzmy na kilka minut w roztworze opuszki palców. Po ich osuszeniu posmarujmy dłonie wazeliną, po czym nakładamy na pół godziny bawełniane rękawiczki.
Zobacz także: Domowe spa. Jak zrobić idealną maseczkę oczyszczającą?