Skwalan – produkt, który powinnaś mieć w swojej kosmetyczce. Wyjaśniamy, dlaczego

Twoja skóra dzięki niemu nabierze blasku. Będzie piękna!
Skwalan – produkt, który powinnaś mieć w swojej kosmetyczce. Wyjaśniamy, dlaczego
Fot. mat. prasowe
16.07.2018

Skwalan to bardzo istotny, naturalny składnik decydujący o odpowiednim stanie skóry. Wchodzi w skład sebum, tj. zewnętrznej warstwy lipidowej, która chroni i otula skórę: zapewnia miękkość, elastyczność, chroni przed utratą nawilżenia z wnętrza skóry, zabezpiecza przed działaniem szkodliwych bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Skwalan jest również antyoksydantem chroniącym lipidową strukturę skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Ponieważ z wiekiem spada ilość skwalanu naturalnie obecnego w skórze, co m.in. wpływa na mniejszą jędrność i elastyczność, warto stosować pielęgnację z tym składnikiem, który nie tylko sam w sobie pomaga utrzymywać skórę w dobrym stanie, ale dzięki korzystnej budowie cząsteczkowej zbliżonej do lipidowych struktur skóry, dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

Obecnie najczystszą, najstabilniejszą i cechującą się najlepszymi właściwościami formą skwalanu jest ta pozyskiwana z trzciny cukrowej, która ma postać ultralekkiego, bezzapachowego i hipoalergicznego, doskonale wchłaniającego się olejku, nie pozostawiającego „tłustego” uczucia. Jego drobne cząsteczki głęboko wnikają w skórę odżywiając ją, przywracając gładkość, elastyczność i odpowiedni stopień nawilżenia. Badania potwierdzają również pozytywny wpływ na koloryt skóry oraz redukcję drobnych zmarszczek.

Skwalan z trzciny cukrowej jest idealny dla każdego rodzaju cery, również delikatnej i wrażliwej. Nie powoduje podrażnień i może być stosowany na skórę bardzo wrażliwą, która nie toleruje olejów roślinnych. Nie zatyka porów.


Sposób użycia:
Stosujemy jako: zamiennik kremu, olejek do twarzy, serum pod oczy, dodatek do ulubionego kremu, olejek do włosów i paznokci:

· jako olejek 100% : Nanieść na oczyszczoną, wilgotną skórę. Delikatnie, okrężnymi ruchami wmasowywać aż do całkowitego wchłonięcia.

· jako baza lub dodatek do innych olejów: Wymieszać porcję skwalanu i innego wybranego oleju na dłoni, nanieść na oczyszczoną, wilgotną skórę. Wmasować do całkowitego wchłonięcia.

Przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w miejscu suchym i ciemnym, najlepiej w temperaturze pokojowej.

Wypróbuj także:

Ministerstwo Dobrego Mydła
Kalamina (proszek)
100g - 28zł, ministerstwodobregomydla.pl

Kalamina - mineralne oczarowanie - to nieoceniona i niezwykle delikatna mieszanka węglanu cynku z tlenkiem żelaza. Puder działa kojąco, przeciwzapalnie i antyseptycznie, łagodzi świąd i pieczenie, reguluje pracę gruczołów łojowych i sprzyja regeneracji skóry. Sprawdza się w łagodzeniu podrażnień, trądziku, łojotokowego zapalenia skóry, wysypek, zakażeniach grzybicznych czy innych problemów skórnych, a nawet w przypadku ukąszeń przez owady, poparzeń słonecznych, podrażnień po depilacji itd. Kalamina sprzyja obkurczeniu naczyń krwionośnych, co zmniejsza rumień czy obrzęki i rozjaśnia skórę. Nakładana punktowo pomaga "przysuszać" niedoskonałości i przyspiesza gojenie.

Puder kalaminowy może służysz do przygotowania pasty pomocnej w zmaganiach z cerą, ale też z podrażnieniami ciała, skóry głowy czy regenerująco na płytkę i okolice paznokci.
Jak używać: punktowo na zmiany zapalne/maseczkę do twarzy/ciała, dodatek do maseczek/ puder do kąpieli

· PUNKTOWO, NA ZMIANY: w czystym naczynku (nie metalowym) wymieszać małą porcję kalaminy (około w łyżeczkę do herbaty) z odrobiną przegotowanej wody lub hydrolatu. Nakładać patyczkiem higienicznym punktowo na wypryski lub podrażnienia. Zmyć po 15 minutach.

· MASECZKA 100% PRODUKTU: w czystym naczynku (nie metalowym) wymieszać porcję kalaminy (około 1 łyżki stołowej) z odrobiną przegotowanej wody lub hydrolatu do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Warto wzbogacić maskę o kilka kropel dowolnego, naturalnego oleju roślinnego - jest wówczas delikatniejsza. Rozprowadzić na lekko wilgotnej twarzy, zmyć po około 15 minutach nie dopuszczając w międzyczasie do wyschnięcia pasty (pomoże w tym dodatek oleju, spryskiwanie maseczki hydrolatem lub położenie na twarz wykręconego z ciepłej wody niewielkiego ręczniczka). Po dokładnym zmyciu maseczki, ponownie psikamy skórę hydrolatem i nanosimy olejek lub krem.

· JAKO MASECZKĘ Z GLINKAMI: Możemy przygotować bogatszą maseczkę mieszając kalaminę (w proporcjach pół na pół lub każdej innej) z glinkami (np. białą lub różową). To doskonały sposób aby dopasować intensywność działania do potrzeb własnej skóry.

· JAKO BALSAM: porcję (1 łyżka) ulubionego balsamu nałożyć do miseczki, dodać szczyptę kalaminy, dokładnie wymieszać. Nałożyć na ciało.

· DO KĄPIELI: w zależności od kubatury wanny wsypać do ciepłej wody garść, dwie garści kalaminy. Można dodać kilka kropel ulubionego oleju. Po kąpieli spłukać ciało i delikatnie osuszyć, nałożyć olejek lub balsam.

Ministerstwo Dobrego Mydła
Mydło Lawenda
100g - 21zł, ministerstwodobregomydla.pl

Ręcznie wyrabiane, naturalne, delikatne, lekko antyseptyczne, łagodnie myjące mydło z olejkiem eterycznym z lawendy wąskolistnej.
Niby niewiele, a cieszy wszystkie zmysły i doskonale prezentuje się w każdej łazience.

Skład: woda, zmydlone: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej palmowy (zrównoważony), olej rycynowy, olej ze słodkich migdałów, nierafinowane masło kakaowe, nierafinowane masło shea, gliceryna, olejek eteryczny z lawendy wąskolistnej, pigmenty mineralne, kwiaty lawendy wąskolistnej

Polecane wideo

Komentarze (2)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 16.07.2018 13:04
Ministerstwo Dobrego Mydła ? bez komentarza
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie