Woda różana:
2 garści czystych niepryskanych płatków róży włóż do słoika. Dodaj 1 litr wody i 200 g cukru. Przemieszaj i potrzymaj przez kilka godzin.
Tonik octowy:
Połącz z wodą ½ szklanki octu winnego, ½ łyżki goździków, 1 łyżkę lawendy, 1 łyżkę płatków róży, 1 łyżkę rozmarynu. Niech leżą przez tydzień, ale pamiętaj, żeby dwa razy dziennie wstrząsnąć pojemnikiem. Przed użyciem przecedź.
Tonik ogórkowy:
Umyj i wyciśnij sok z połowy obranego ogórka. Włóż do garnuszka i gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Schłódź, przecedź i dodaj jedną łyżeczkę wyciągu z oczaru wirginijskiego (do kupienia w sklepach zielarskich) na każde dwie łyżki soku ogórkowego. Przechowuj w lodówce.
Tonik pomarańczowo-cytrynowy:
Do szklanki mleka dodaj jeden plaster pomarańczy, pół cytryny i dwie łyżki cukru trzcinowego. Powolutku podgrzewaj, ale nie gotuj. Kiedy płyn ostygnie, będzie gotowy do użycia. Przechowuj w lodówce.