Trądzik młodzieńczy jest chorobą skóry, której początek występuje w wieku dojrzewania, gdy pod wpływem zmian hormonalnych (nadmiernej stymulacji androgenowej) dochodzi do pobudzenia czynności gruczołów łojowych. Objawem są nieestetyczne krostki na skórze – głównie twarzy, ale też dekoltu, pleców, ramion. W ok. 80 proc. trądzik pojawia się w efekcie czynników genetycznych. Może się też rozwinąć ok. 30-40. roku życia, np. wskutek stosowania antykoncepcji hormonalnej albo po ciąży. Nie trzeba mu się jednak biernie przyglądać – można go pokonać.
Leki nie takie dobre?
Trądzik bardzo często leczy się farmakologicznie, stosując antybiotyki czy leki przeciwzapalne. Jednak zdaniem dr Urszuli Brumer z warszawskiej klinki Dr Urszula Brumer Medycyna Urody trzeba do ich stosowania podchodzić ostrożnie. – Pamiętajmy, że leczenie antybiotykowe jest obciążające dla całego organizmu i powinno być zarezerwowane tylko dla ciężkich postaci trądziku. Wcale nie jest trudno o uszkodzenie wątroby. A tę mamy tylko jedną – ostrzega dr Brumer. Leki stosowane w leczeniu trądziku nie są obojętne dla naszych narządów wewnętrznych i mogą zaburzać florę bakteryjną. Może się więc okazać, że pozbędziemy się trądziku, ale nabawimy się innego, poważnego schorzenia.
Następnym krokiem na drodze do zdrowej skóry są peelingi medyczne – bardzo skuteczne, ale pod warunkiem, że będziemy je stosować regularnie. – Dobieramy je indywidualnie w zależności od potrzeb pacjenta. Nowoczesne peelingi są preparatami złożonymi i tak skomponowanymi, że oprócz złuszczania mają również działanie sebostastyczne (hamują wydzielanie łoju), przeciwzapalne, bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze. Niekiedy zdarza się, że po 2-3 peelingach stan skóry jest gorszy. Dzieje się tak, ponieważ szybciej ujawniają się zmiany ukryte jeszcze pod skórą, które bez peelingu i tak by się ujawniły, ale nieco później. Nie należy się tym przejmować ani absolutnie przerywać kuracji – wyjaśnia dr Brumer.
Długa kuracja
Stosowanie peelingów enzymatycznych pozwala wyleczyć trądzik bez stosowania antybiotykoterapii czy sterydów. Po drugie takie peelingi wyraźnie poprawiają wygląd skóry i jej nie przesuszają. – Warto jednak nastawić się na długotrwałe leczenie. Cała kuracja trwa około pięciu miesięcy, podczas których wykonuje się peelingi co ok. 2-3 tygodnie. W efekcie redukujemy zmiany skórne, poprawiamy koloryt cery oraz ograniczamy do minimum ryzyko powstawania blizn potrądzikowych. Doraźnie można zastosować również leczenie osoczem bogatopłytkowym, które leczy stany zapalne – mówi dr Brumer.
Codzienna pielęgnacja
Dr Urszula Brumer przekonuje, że pierwszym krokiem do uzyskania pięknej i zdrowej cery jest sumienne, codzienne oczyszczanie twarzy i złuszczanie naskórka. – Preparaty, których będziemy używać, powinny przywracać skórze właściwe pH i nie zawierać dużej ilości alkoholu – podpowiada specjalistka. Twarz należy dwa razy dziennie przemywać mleczkiem lub żelem do cery trądzikowej, osuszając ją delikatnie (bez pocierania) jednorazowym ręcznikiem. W następnej kolejności dobrze jest użyć toniku z ziół. Do tego raz w tygodniu warto zastosować peeling enzymatyczny, a codziennie rano i wieczorem delikatny krem nawilżający do cery trądzikowej.
– Dzięki tej, zdawałoby się oczywistej, choć nie zawsze regularnie stosowanej profilaktyce możemy uniknąć nowych wykwitów trądzikowych i zmniejszyć nasilenie już istniejących – podkreśla dr Urszula Brumer. Skóry z wypryskami nie wolno szorować żadnymi mydłami.
Tego nie jedz
W leczeniu trądziku bardzo ważne jest stosowanie odpowiedniej diety i wykluczenie niektórych produktów. – I choć nie możemy oczekiwać spektakularnych efektów od razu po odmówieniu sobie ulubionych chipsów do wieczornego filmu, to w dłuższej perspektywie stosowanie zdrowej diety znacznie zmniejszy występowanie trądziku – zapewnia dr Urszula Brumer.
Osoby mające cerę trądzikową powinny przede wszystkim wyłączyć z codziennej diety pikantne potrawy oraz ograniczyć spożywanie soli – z badań wynika, że jej nadmiar we krwi pobudza wydzielanie gruczołów łojowych oraz powoduje powstawanie wyprysków. Inne zakazane produkty to fast foody, kolorowe napoje gazowane, sztuczne soki, chipsy, cytrusy, majonez, czekolada, mocna herbata oraz kakao. Nie należy spożywać mleka, śmietany, lodów.
Co jest natomiast na liście posiłków zalecanych?
Zdaniem dr Urszuli Brumer są to owoce krajowe, naturalne soki jednodniowe, potrawy bogate w witaminę A (szpinak, sałata, szczypior, papryka, morele, twaróg) oraz witaminy z grupy B (pomidory, płatki owsiane, marchew, fasola, jajka, agrest). – Do diety warto włączyć również pokarmy zawierające tłuszcze omega-3; ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie. Warto także spożywać duże ilości zbóż (kasze, płatki i rośliny strączkowe), które są źródłem dużej ilość makro- i mikroelementów oraz łatwo przyswajalnego białka – sumuje ekspertka.
Ewa Podsiadły-Natorska