Najpierw kurczak, potem zaręczyny? Możesz się z tego śmiać, ale engagement chicken w Ameryce stał się już legendą. Wszystko zaczęło się dokładnie 32 lata temu, kiedy to redaktorka mody magazynu Glamour, Kim Bonnell, zdradziła sekretny przepis swojej asystentce, Kathy Suder. Miesiąc po tym, gdy młoda kobieta przyrządziła kurczaka swojemu partnerowi, ten się jej… oświadczył.
Dalej wszystko potoczyło się już lawinowo. Receptura zaczęła przechodzić z rąk do rąk i wkrótce do Kim Bonnell zaczęły dochodzić pogłoski o kilku kolejnych zaręczynach wśród jej pracownic. To jednak nie wszystko. Kiedy przepis trafił na łamy magazynu, redakcja w ciągu kilku dni została zasypana listami od czytelniczek (było ich podobno ponad 80!), które potwierdziły magiczną moc kurczaka.
Może warto więc zaserwować to danie swojemu partnerowi i sprawdzić, co nastąpi?
Składniki: 1 kurczak (ok. 1,8 kg), ½ szklanki świeżego soku z cytryny, 3 całe cytryny, 1 łyżka stołowa soli koszernej lub gruboziarnistej, ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, świeże zioła do przybrania (4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki szałwii, 8 gałązek tymianku i 1 pęczek pietruszki)
Przygotowanie:
1. Umieść kratkę na trzecim od góry miejscu w piekarniku i nagrzej go do 200 stopni Celsjusza. Umyj kurczaka w środku i na zewnątrz zimną wodą. Usuń podroby i przez 2 minuty trzymaj go otworem w dół, aż uzyska temperaturę pokojową. Następnie osusz go ręcznikami papierowymi.
2. Umieść kurczaka piersią do dołu w brytfannie i oblej go z zewnątrz oraz w środku sokiem z cytryny. Potem to samo zrób z przyprawami: solą i pieprzem.
3. Każdą z trzech cytryn nakłuj widelcem trzy razy w różnych miejscach. Potem włóż je wewnątrz kurczaka.
4. Wsadź brytfannę do piekarnika i obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piecz kurczaka bez przykrycia przez 15 minut.
5. Po upływie tego czasu wyjmij go z piekarnika i przewróć drewnianymi łyżkami na drugą stronę. Następnie piecz kurczaka przez 1 godzinę, a nawet godzinę i kwadrans. Najlepiej, jeśli w jego udo wbijesz specjalny termometr do mięsa. Temperatura kurczaka powinna wynosić 82 stopnie (jeśli nie masz akurat termometru, nakłuj mięso widelcem – gdy wypłynie z niego sok, będzie to oznaczało, że kurczak jest gotowy).
6. Zanim zaczniesz kroić kurczaka, odczekaj 10 minut. Kawałki mięsa polej sokiem z brytfanny i udekoruj je świeżymi ziołami. Gotowe!
Koniecznie dajcie nam znać, czy zaręczynowy kurczak posmakował Waszym partnerom do tego stopnia, że postanowili poprosić Was o rękę!
Maja Zielińska
Zobacz także:
Zwykle lepiej zaczekać, żeby się nie pośpieszyć. Sprawdź, po czym poznasz, że ani Ty, ani twój partner nie jesteście jeszcze gotowi na ślub.
Przysięga małżeńska na miarę XXI wieku – teraz Państwo Młodzi będą obiecywać, że…
Zdaniem wielu par obietnica, składana przed ołtarzem, jest nieaktualna i należałoby ją nieco uwspółcześnić.