Czy weekendowe zakupy spożywcze zawsze kończą się dla ciebie niemiłą niespodzianką? Tak naprawdę przyjazny sklep naszpikowany bywa pułapkami, a kilka cennych uwag pomoże ci ich uniknąć. Zakupy mogą być proste, a rachunek niższy.
1. Podążaj za sezonem. Pamiętaj, że w poszczególnych porach roku różne produkty mają inne ceny. Dowiedz się, kiedy jakie produkty kosztują najmniej. Najłatwiej jest w przypadku owoców i warzyw. Jeśli chodzi o inne produkty, zapytaj mamę czy babcię, powinny udzielić ci kilku cennych rad. Nie tylko oszczędzisz, ale zyskasz też na smaku kupowanych przez siebie rzeczy.
2. Unikaj towarów wyeksponowanych na wysepkach lub półkach środkowej wysokości. To one są najdroższe i dlatego też wyeksponowane w miejscach najłatwiej dostępnych dla twojego oka. Ich tańsze, a wcale nie gorsze odpowiedniki znajdziesz najczęściej na mniej widocznych półkach.
3. Zaufaj markom sklepów, starają się one teraz, by ich własne produkty były wysokiej jakości. Często zresztą wytwarzają je dla nich znane firmy i tylko pakują w kartoniki z logo Carrefour czy Tesco.
4. Zaplanuj swoje posiłki. Przed wybraniem się na zakupy rozplanuj swoje posiłki na najbliższy czas. Będziesz wtedy wiedziała, jakich składników naprawdę potrzebujesz. Pozwoli ci to również uniknąć zbyt dużej ilości żywności, która może zacząć się psuć.
5. Kupuj większe paczki! Jeśli to możliwe, kupuj większe opakowania. Oczywiście nie tyczy się to świeżych owoców czy warzyw, ale z pewnością rzeczy takie jak papier toaletowy czy różne środki spożywczo-chemiczne "wychodzą" taniej w większych paczkach.