Jak dostać pracę degustatora czekolady?

Degustator czekolady? Praca marzenie czy wręcz przeciwnie? W jaki sposób zrobić czekoladową karierę?
Jak dostać pracę degustatora czekolady?
05.06.2010

Wbrew pozorom praca, o której marzą miliony nie jest taka prosta! Przekonało się o tym ponad tysiąc kandydatów, ubiegających się o stanowisko degustatora czekolady w niewielkiej fabryce pralinek w Belgradzie. Mimo, że większość z nich deklarowała pracę za darmo, rekrutujący podeszli do sprawy bardzo poważnie! Liczbę kandydatów ograniczyli do setki najlepszych i to spośród nich wybiorą swojego eksperta. Dlaczego ten proces jest tak skomplikowany? Otóż smakowanie czekolady wcale nie jest takie poste…

 

Kto może zostać profesjonalnym smakoszem?

Przede wszystkim idealny degustator czekoladowych słodkości nie może być palaczem. Nie może też pić alkoholu, ani być uczulony na żaden z komponentów wykwintnych słodyczy, w których skład wchodzą m. in. orzechy, paprykę chili, lawenda, imbir, kardamon, czy pieprz. W grę wchodzi umiejętność rozpoznania 80 wariantów smakowych czekoladek i pralinek! A to jedynie podstawy! Prawdziwym zadaniem degustatora w belgrackim przedsiębiorstwie ma być zwiększenie rodzajów czekoladowych wytworów do stu! Każdy z nich musi być znany poszukiwanemu specjaliście w takim stopniu, by móc doradzić klientowi i spełnić jego oczekiwania! Ile prób potrzeba do osiągnięcia takiej perfekcji?

ile kalorii ma czekolada

Stanowisko degustatora czekolady w Polsce

Plotki głoszą, że i w Polsce poszukiwany będzie spec od czekolady. Ponoć jeden z największych producentów słodyczy na rodzimym rynku – firma Wedel, poszukuje 30 osób, które podjęłyby się pracy degustatora czekolady i ptasiego mleczka. Czy informacje prasowe znajdą odzwierciedlenie w rzeczywistości i wkrótce ujrzymy adekwatne ogłoszenie dla poszukujących pracy? Cóż, choć smaki na pewno nie będą tak wykwintne, a sama degustacja może okazać się badaniem konsumenckim, która z nas nie ma ochoty na podobne przedsięwzięcie?

Uwaga na kalorie!

Ilu chętnych będzie w Polce? Już teraz wiemy, że niewątpliwie sporo mimo, że do tej pory nie są znane warunki zatrudnienia na takim stanowisku. Wiadomo jednak, jakie oczekiwania stawia przed kandydatami producent z polskiego rynku słodyczy. Zero alkoholu i umiejętność pracy w zespole. Nie brzmi groźnie… Przynajmniej nie dla tych, którzy nie muszą zważać na kwestię kalorii!

Oliwka Mostowska Zobacz także:

Jak wreszcie schudnąć?

Zrób dietetyczny rachunek sumienia! Odpowiedz na kilka pytań dotyczących swojego jadłospisu i zmień szkodliwe nawyki żywieniowe! Nadprogramowe kilogramy same zaczną znikać!

Czekolada jak narkotyk

Mało kto wie, że w składzie czekolady jest kilka substancji uzależniających. To pewnie dlatego tak kochamy ją jeść… Dla nas są one nieszkodliwe, ale potrafią zabić psa!

 

Polecane wideo

Komentarze (35)
Ocena: 5 / 5
Sylwia (Ocena: 5) 22.10.2021 15:23
Ja chce jak można to zrobić by zostać degustatorem
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.06.2010 21:28
Ja! Ja mogę! :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.06.2010 15:10
Ja bym mogła! Mam dobrą przemianę materii i mogę się opychac słodyczami ile chce w ogóle nie tyje
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.06.2010 23:15
a ja mam cukrzyce i jak widze takie artykuły to mi sie płakać chce...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.06.2010 22:05
w degustacji nie chodzi o opychanie sie czekoladami i kto wiecej zje tylko o wyczucie smaku!! obrzartuchu;p
odpowiedz

Polecane dla Ciebie