Wegetariańskie KOTLECIKI z ciecierzycą i czosnkiem – pikantne & bardzo aromatyczne (Mniam!)

Zdrowe, sycące, pyszne – stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych.
Wegetariańskie KOTLECIKI z ciecierzycą i czosnkiem – pikantne & bardzo aromatyczne (Mniam!)
Fot. ohsheglows.com
08.01.2013

Jesteś wegetarianką i nie przepadasz za mięsem? A może masz ochotę zrewolucjonizować swoje dotychczasowe menu? Bez względu na to, jaka jest odpowiedź, koniecznie powinnaś skusić się na pikantne kotlety z ciecierzycą i czosnkiem. Zdrowe, aromatyczne i przede wszystkim niebiańsko pyszne kuleczki to doskonała alternatywa dla nudnych i oklepanych dań!

Kotlety z ciecierzycą i czosnkiem (Źródło: ohsheglows.com)

Składniki: 1 szklanka surowej ciecierzycy (lub 2 i ¼ gotowej z puszki), 3 duże ząbki czosnku, ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, kolendra, natka pietruszki, ¼ szklanki mielonego lnu, ¼ szklanki bułki tartej, pół łyżeczki kminku, ¼ łyżeczki czerwonego pieprzu, ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

1.Jeżeli ciecierzyca jest surowa, najpierw mocz ją przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotuj według wskazówek na opakowaniu.

2.Pokrój drobno czosnek, a potem wrzuć go do robota kuchennego. Dorzuć ugotowaną ciecierzycę (1/4 szklanki ciecierzycy zostaw na później), cebulę, sok z cytryny oraz zioła.

3.Przełóż masę do miski. Dosyp do niej len, bułkę tartą, kminek, sól, pieprz oraz ¼ szklanki pozostałej ciecierzycy. Uformuj dłońmi kotleciki.

4.Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety przez około 5 minut z każdej strony, dopóki nie uzyskają złocistego koloru. Podawaj z mieszkanką sałaty, pomidorów, ogórka i cebuli. Smacznego!

Polecane wideo

Komentarze (6)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 22.01.2013 18:23
właśnie zrobiłam - bardzo smaczne! nie mialam lnu ani kminku, ale i tak wyszly pyszne, polecam!
odpowiedz
m (Ocena: 5) 14.01.2013 13:49
super,oby więcej wegetariańskich przepisów : )
odpowiedz
asia (Ocena: 5) 10.01.2013 11:00
"Jesteś wegetarianką i nie przepadasz za mięsem?" Co za idiotyczne zdanie! Nie jest się wegetarianinem "bo nie smakuje mięso". Tak to można po prostu nie żreć mięsa. Wegetarianizm to celowa rezygnacja z mięsa z przyczyn ideologicznych, a nie kaprysu. Ludzie, użyjcie mózgu, ktoś Wam przecież płaci za te teksty!
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 08.01.2013 12:47
wyglądają smakowicie
odpowiedz
Gordon Ramsey (Ocena: 5) 08.01.2013 09:44
mniam, dziś zrobię
odpowiedz

Polecane dla Ciebie