Kilka prostych składników, łatwość przygotowania i zachwycający efekt smakowy – o takim obiedzie marzy każda kobieta, która musi przygotować ciepłą potrawę dla siebie, znajomych lub całej rodziny. Na szczęście istnieje danie, które łączy wszystkie te elementy. Mowa o tarcie z karmelizowaną cebulką.
Palce lizać!
Karmelizowana szalotka na kruchym cieście (Źródło: foodformyfamily.com)
Składniki:
Na ciasto: 1 ¼ szklanki mąki, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka soli, 1 masło, 2-3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie: 2 łyżki masła, 4 szalotki pokrojone w kostkę, 5 jajek, 1 szklanka śmietany, 1/3 szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, ½ łyżeczki soli, 1 szklanka tartego sera (najlepiej Gruyère)
Przygotowanie:
1.W dużej misce wymieszaj mąkę, rozmaryn i sól. Następnie dodaj masło i wodę. Zagnieć ciasto. Przykryj je folią i wstaw do lodówki.
2.Na patelni rozpuść masło, a następnie przez 15 minut smaż pokrojoną szalotkę, póki nie stanie się złocista i skarmelizowana.
3.W misce ubij jajka ze śmietaną, jogurtem, rozmarynem i solą.
4.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto i umieść je w formie do tarty. Na wierzch wylej podsmażoną cebulkę, posyp ją startym serem. Na samej górze umieść masę z punktu 3.
5.Piecz przez 40-45 minut, póki potrawa nie stanie się złocista. Bon Appétit!